h i r d e t é s

Az ÁSZ megkezdte a hajléktalanokat segítő civil szervezetek vegzálását

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az ÁSZ megkezdte a hajléktalanokat segítő civil szervezetek vegzálását

2018. október 12. - 07:42

 

Néhány nappal a fedél nélkülieket vegzáló törvény hatályba lépése előtt elkezdték vizsgálni a segítő szervezeteket.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzést indított több, a fedél nélküliek gondozásával foglalkozó szervezetnél - értesült a Népszava. A lapunknak nyilatkozó érintett civilek azt állították, hogy az ÁSZ a héten küldte el az adatbekérő levelét, amire nekik öt munkanapon belül kell válaszolniuk.
Az ügy pikantériája az időzítés, mert - mint arról több alkalommal is beszámoltunk -, hétfőn lépnek hatályba azok a hajléktalanokat vegzáló új szabályok, amelyek következtében tilos lesz "életvitelszerűen a közterületen tartózkodni". A rendőrség - a Mérce.hu információi szerint - „nagyszabású razziával” készül a törvény végrehajtatására.

Miért éppen most rendelt el vizsgálatot az ÁSZ a hajléktalangondozással foglalkozó civileknél?

Az ellenőrzéseket előre meghatározott féléves ellenőrzési terv szerint, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján végzik

- válaszolta az ÁSZ a lapnak.

A mostani félévre vonatkozó ellenőrzési tervet a Számvevőszék még július elején hozta nyilvánosságra, amelyben nem a fedél nélkülieket gondozó egyesületek neve szerepel,

hanem egy nagyságrendekkel bővebb kategória, a „nem állami humánszolgáltatók” köre. (A civil humánszolgáltatókat már 2016 óta ellenőrzi az Ász.) Az ÁSZ tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Utoljára 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, ám az egyedi szervezetek működését akkor nem világították át.

Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy milyen akcióval készülnek a rendőrök a jövő hétre, szakmai forrásaink szerint leginkább arra lehet számítani, hogy a szem előtt lévő, belső területekről fogják kiszorítani a hajléktalanokat.

Szerda óta a rendőrök szórólapokat osztogatnak az utcán élőknek a jövő héten rájuk váró változásokról. Ebben leírják, hogy hétfőtől a rendőrök felszólíthatják a hajléktalanokat a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalmára, majd ha a fedél nélküli nem hagyja el a helyszínt, vagy kilencven napon belül négyszer is fel kell szólítani, úgy negyedjére előállítják és szabálysértési eljárást indítanak ellene. Ezután figyelmeztetés, közérdekű munka vagy elzárás szabható ki. A szórólapon a menhelyek diszpécsereinek telefonszámai mellett "a rendőrség hasznos tanácsai" is szerepelnek: „Az utca ne legyen a lakása”, „A közterületet rendeltetésszerűen használja”, továbbá, hogy "Előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen."

nepszava.hu

Az ÁSZ tájékoztatása a hajléktalanellátó szervezeteket érintő ellenőrzésekről

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseivel biztosítja a közpénzeket használó szervezetek átláthatóságát és elszámoltathatóságát, ami közérdek. A számvevőszéki ellenőrzés nem „vegzálás”, hanem az adófizető állampolgárok, valamint jelen esetben a szociális humánszolgáltató szervezetek által ellátottak alapvető érdeke, hiszen az ellenőrzések hozzájárulnak a közpénzek szabályos és eredményes felhasználásához. Az ÁSZ program szerinti ellenőrzései korábbi, már lezárt pénzügyi évekre vonatkoznak, az érintett szervezeteknek pedig biztosítaniuk kell az átláthatóságot és elszámoltathatóságot.

A Népszava a mai cikkében az ÁSZ tegnapi válaszából elhallgatta, hogy a köznevelési és szociális feladatokat ellátó – nem állami – intézményfenntartók részére közfeladataik ellátására évente jelentős összegű pénzügyi támogatást biztosítottak és biztosítanak a mindenkori költségvetési törvények. Továbbá ezek a szervezetek társadalmi szempontból fontos feladatokat látnak el. Az ÁSZ ellenőrzéseivel hozzájárul ahhoz, hogy a közfeladatok ellátásáért kapott közpénzeket a szociális ellátásban érintett szervezetek is átlátható, célszerű módon használják fel, valamint eredményes legyen a feladatellátásuk.

Az ÁSZ 2016-tól folyamatosan ellenőrzi nem állami fenntartású humánszolgáltatók gazdálkodását és működését, az elmúlt években több tucat szervezet ellenőrzését végezte el. A témacsoport szerepel az ÁSZ 2018. II. félévi nyilvános ellenőrzési tervében is. Az Állami Számvevőszék utoljára 2006-ban ellenőrizte a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, ugyanakkor az ellátásban érintett szervezetek egyedi ellenőrzésére korábban még nem került sor. Az ellenőrzés alá vont szervezeteket az ÁSZ összetett kockázatelemzés alapján választja ki, semmilyen más – egyes sajtóhírekben valótlanul megjelent – körülményt nem vesz figyelembe.Az ÁSZ az ellenőrzesek előrehaladásáról hírportálján (www.aszhirportal.hu) keresztül folyamatosan tajékoztatja a közvéleményt.Állami Számvevőszék


 

Kommentek

h i r d e t é s