h i r d e t é s

Az amerikai ügyvivő cáfolta Szijjártót, nem akarnak beavatkozni a magyarországi választásokba

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Az amerikai ügyvivő cáfolta Szijjártót, nem akarnak beavatkozni a magyarországi választásokba

2022. január 21. - 18:50

Az Egyesült Államok nem akar beavatkozni a választásba – mondta Marc Dillard, aki az orosz-ukrán konfliktus fényében arról is beszélt az RTL Híradónak adott exkluzív interjújában, hogy hazánk megbecsült NATO-tag.

Marc Dillard - Fotó: Kovács Tamás / MTI

Oroszországot a diplomácia és párbeszéd útján kell tartani – hangsúlyozta többször is Marc Dillard, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, amikor az RTL Híradó riportere az orosz-ukrán konfliktus éleződéséről kérdezte.

Az ügyvivő emlékeztetett: annak, hogy az orosz kormány több mint százezer katonát vezényelt az ukrán határra, nemcsak az ukránok számára van tétje, hanem az európaiak számára, sőt az egész világ számára is, mert nemcsak egy katonai akcióról, nemcsak humanitárius és biztonsági következményekről van szó, de arról is, hogy mindez az európai biztonság, béke és gyarapodás három évtizede fennálló alapjait fenyegetné.

Marc Dillard felhívta a figyelmet, hogy Oroszország számos egyezményt aláírt – köztük a Helsinki Záróokmányt vagy épp a Budapesti Memorandumot –, amelyek a hidegháború után megerősítették az államok területi integritását és a jogukat arra, hogy jövőjüket saját maguk határozzák meg. Ez forog kockán, ezért veszi komolyan az Egyesült Államok a kérdést, "Joe Biden elnök pedig határozott és egységes választ ígért, ha Oroszország katonai beavatkozást hajt végre Ukrajnával szemben."

Az ügyvivő hangsúlyozta a fellépés egységességét, mondván, hogy az elmúlt hetekben kiterjedt diplomáciai tevékenységet folytattak mind a szövetségeseikkel, mind Oroszországgal. Mint mondta, fontos tudni, hogy Magyarországgal is sokat konzultáltak, Szijjártó Péter külügyminisztertől kezdve Biden elnöknek a Bukaresti Kilencek tagjaival, köztük Áder Jánossal folytatott telefonbeszélgetéséig, de alacsonyabb szinten is komoly koordináció zajlik.

A diplomata elárulta, hogy az Egyesült Államok, valamint európai szövetségesei és partnerei két utat ajánlottak Oroszországnak: az egyik a diplomácia és párbeszéd útja, ami iránt határozottan elkötelezettek, mert azt gondolják, hogy ezen az úton csillapítható a helyzet, lehet tárgyalni a biztonsági aggályokról, amíg nem találnak tartós megoldást.

A másik út az eszkaláció, ami a szövetségesek határozott és egységes fellépését váltaná ki. Hogy ez milyen konkrét következményekkel járna, azt Marc Dillard nem fejtette ki, de elmondta, hogy pénzügyi szankcióktól kezdve a kulcsfontosságú iparágakat érintő exportkorlátozáson át a NATO erőinek átcsoportásáig, valamint az Ukrajnának nyújtott biztonsági együttműködés fokozásáig számos lehetőségről tárgyaltak az amerikai kormányzatban és a szövetségesekkel. Ugyanakkor a határozott és egységes fellépés kilátásba helyezésével Oroszországot el szeretnék téríteni erről az útról, és helyette a diplomácia és párbeszéd útján tartani.

Az ügyvivő szerint Oroszországon múlik a fegyveres konfliktus elkerülése, amit az Egyesült Államok a párbeszéd szorgalmazásával el kíván kerülni. Arra a kérdésre, hogy a magyar-orosz viszony tükrében az Egyesült Államok kormánya megbízik-e hazánkban, a diplomata azt mondta: Magyarországnak sokrétű viszonya van Oroszországgal, ahogy ebben a régióban és ilyen közelségben minden ország sokrétű viszonyba kerül Oroszországgal. Magyarország hozzájárulását a NATO tevékenységéhez ugyanakkor nagyra becsülik, úgy Irakban, mint Afganisztánban, jelenleg pedig a koszovói békefenntartó erők irányításában. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig nyilvános megszólalásaiban egyértelművé tette, hogy Magyarország eleget tesz NATO-kötelezettségeinek.

Arról, hogy Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok beavatkozhat a magyarországi választásokba, Marc Dillard kijelentette, hogy ennek nincs alapja: 

az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit. 

Szerinte a közelgő választás lehetőség a magyarok számára, hogy eldöntsék, ki irányítsa az országot és milyen irányba haladjanak. Az RTL Híradó riporterének felvetésére az ügyvivő elismerte, hogy a Biden-kormányzat külpolitikájának egyik pillére a demokrácia és az emberi jogok védelme, ezért abban érdekeltek, hogy a választás szabad és tisztességes demokratikus folyamat legyen, amelyben jól tájékozott választók jó döntést hoznak arról, hogy milyen utat kövessenek a magyarok. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s