fbpx Az amerikai pénzügyminiszter szerint gazdasági összeomlás fenyegeti az USA-t | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az amerikai pénzügyminiszter szerint gazdasági összeomlás fenyegeti az USA-t

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az amerikai pénzügyminiszter szerint gazdasági összeomlás fenyegeti az USA-t

2021. szeptember 20. - 13:10

 

Janet Yellen tárcavezető azt kéri a Kongresszustól, függesszék fel vagy engedjék meg az államadóssági plafont, ellenben súlyos katasztrófa történhet. 

A kép illusztráció! - Forrás: Business - Insider

Az USA pénzügyminisztere elmondta, az Egyesült Államok eddig mindig kifizette számláit, és a közgazdászok, valamint mindkét párt szakértői egyetértenek abban, hogy a késedelmes fizetés akár globális pénzügyi összeomlást idézhetne elő – írta a Marketwatch portál.

Mitch Connell, a Szenátus republikánus csoportjának fejese határozottan kijelentette, nem engedélyezi, hogy jóváhagyják az adósságplafon felfüggesztését, azonban az 50-50-es eloszlás miatt nagy szükség lenne a rendelet elfogadásához az ellenfél táborára is a demokratáknak.

Yellen felhívta Connell figyelmét, hogy Trump elnöksége alatt a demokraták három ízben is hozzájárultak a plafon könnyítéséhez, ezért jó lenne, ha ők is ugyanígy tennének.

Eddig 80-szor függesztették fel a szabályt az elmúlt 52 évben, ennek ellenére az USA államadóssága mára 28 000 milliárd dollár fölé nőtt. Ha nem függesztik fel a szabályokat, akkor az amerikai kormány október közepére fizetésképtelenné válik. (liner.hu)

Hatalmas káosz van a tőzsdéken, közeleg a végső összeomlás?

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, az Evergrande körüli bizonytalanság hatásai utolérték a hongkongi tőzsdét is, a Hang Seng jelenleg több mint 3 százalékos mínuszban áll. Elsősorban az ingatlanfejlesztő vállalatok részvényei teljesítenek rosszul – írta a Portfolio hírportál.

Az visszaesés széles körű és azt mutatja, hogy a techcégek piacán egyaránt lefelé vezet az út, aminek még a szakértők sem tudják, mi lehet a következménye. Elképzelhető, hogy a chiphiány miatt olyan zuhanás lesz, amit csak évek után heverhet ki a tőzsde.

Az árfolyamesés elsősorban annak tudható be, hogy az ingatlanfejlesztők csődkockázata szélesebb körű következményekkel járhat és veszélyeztetheti a kínai jólétet. A nap egyik legnagyobb vesztese természetesen az Evergrande, amelynek a papírjai 17 százalékot estek.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének mintegy 83,5 millió dollárnyi kamatrészletet kellene visszafizetnie csütörtökön hatalmas 305 milliárd dolláros kötelezettségállományából – írta a lap. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s