h i r d e t é s

Az amerikai gyógyszerfelügyelet először engedélyezett "csökkentett károsanyag-kibocsátású" minősítést dohányáru forgalmazására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az amerikai gyógyszerfelügyelet először engedélyezett "csökkentett károsanyag-kibocsátású" minősítést dohányáru forgalmazására

2020. július 29. - 06:12

 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) először engedélyezett "csökkentett károsanyag-kibocsátású" minősítést dohányáru forgalmazására - jelentette be az FDA.

A kép illusztráció! - Forrás: Bloomberg

A döntés lényegében marketing-szabályozás is, amely azt teszi lehetővé, hogy az Iqos dohányhevítéses rendszernél a forgalmazók feltüntethessék a "csökkentett károsanyag-kibocsátású termék" feliratot. A döntés a Magyarországon is jelenlévő Philip Morris Iqos hevítéses dohánytermékére vonatkozik. Az IQOS ugyanis ennek a gyártónak a 2016-ban szabadalmaztatott találmánya.

Az IQOS elektromos dohányáru. Úgynevezett dohányhevítéses rendszer: elektronikus hevítőt tartalmaz, amely a papírba töltött valódi dohány hevítésével nikotintartalmú párát "állít elő", és a dohányzó ezt szívja be. Az IQOS-szerkezet nem elégeti, hanem csak felhevíti a dohányt, ezzel - a kutatások szerint - csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét. Nem keletkezik például kátrány. Az ilyen típusú termék szívása nem jár égéssel, hamuval, füsttel, sőt, kellemetlen szaggal sem.

Az FDA több évig vizsgálódott és elemezte az Iqos dohányhevítéses rendszer. A vizsgálatok során kutatási eredményeket kért be a gyártótól, azokat értékelte, és összevetette a saját méréseivel, valamint más független kutatási eredményekkel. Az adatok átfogó elemzése után minősítette "csökkentett károsanyag-kibocsátásúnak" az Iqos hevítéses dohányterméket, és engedélyezte e minősítés feltüntetését.

Döntésekor a gyógyszerfelügyelet ugyanakkor kötelezte a gyártót arra, hogy a forgalmazás során folyamatosan vizsgálja és ellenőrizze a dohánytermék minőségét. Az FDA minősítése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az Iqos hevítéses dohánytermék az egészségre teljesen kockázatmentesek volnának, és nem minősülnek "az FDA által jóváhagyott" termékeknek sem. (MTI) - (2020. 08. 03. 16:50, az MTI-n megjelent tartalom a uniomed!a kérésére módosult - a szerk.)


 

h i r d e t é s