h i r d e t é s

Az agresszív politikai diskurzus esete az objektív igazsággal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az agresszív politikai diskurzus esete az objektív igazsággal

2018. január 15. - 07:35

 

Megosztanád otthonodat egy olyan lakótárssal, aki ellentétes álláspontot képvisel egy erkölcsi vagy politikai kérdésben? Az objektív szemléletűek általában „zárt” módon reagálnak.

Forrás: nyest.hu

Minél többször veszítünk a diskurzusban, annál inkább úgy érezzük, hogy nincs egyetlen objektív igazság - írja a Ténygyár

A kognitív pszichológiával foglalkozó tudósok empirikus bizonyítékokat gyűjtöttek arra nézve, hogy a hétköznapi emberek hogyan gondolkodnak a relativizmusról és a megváltoztathatatlan igazságról. Ahogy a politikai polarizáció nő, a pártok általi kommunikáció fő formájává a vitákkal és konfliktusokkal átitatott diskurzusok váltak. Különösen az olyan online platformokon, mint a Facebook és a Twitter.

Az erkölcsi és politikai objektivitás kérdése közismerten bonyolult dolog, amelyet a filozófusok már évezredek óta vitatnak. Az elmúlt évtized kutatásai azonban azt mutatták, hogy néhány ember objektívabb, míg mások realisták. Ez nyilvánvalónak tűnhet, de később tanulmányok feltárták az ilyen típusú gondolkodású emberek közötti különbségeket. A kutatásban részt vevőket megkérdezték, hogy hajlandóak lennének-e megosztani otthonukat egy olyan lakótárssal, aki ellentétes álláspontot képvisel egy erkölcsi vagy politikai kérdésben.

Mint kiderült, az objektívabb szemléletűek hajlamosabbak azt mondani, hogy nem. Később a résztvevőket arra kérték, hogy üldögéljenek egy olyan személy mellett, aki nem ugyanazt a nézőpontot képviseli, mint ők. Az eredmény nem volt meglepő: az objektívan gondolkodók igyekeztek a lehető legtávolabb kerülni társaiktól. A Pennsylvania Egyetem pszichológusa, Geoffrey P. Goodwin azt mondta, hogy az objektív szemléletűek általában „zárt” módon reagálnak. És, hogy ez miért lehet? A válasz egyszerű. Ha valaki úgy gondolja, hogy létezik objektíven helyes válasz, akkor arra következtethet, hogy mindenki, aki az ellenkező álláspontot tartja korrektnek, egyszerűen helytelenül vélekedik.

Sok bizonyíték azt sugallja, hogy a kortárs politikai diskurzus egyre agresszívabb és törtetőbb. Az érvelésük módja valójában megváltoztatja a kérdés megértését. Például egy párt minél többször nyer meg egy ilyen csatát, annál inkább úgy érezhetjük, hogy az ő álláspontjuk az objektíve helyes válasz, és hogy minden más nézőpont téves. Ezzel szemben minél többször veszítünk a diskurzusban, annál inkább úgy érezzük, hogy nincs egyetlen objektív igazság, és a különböző válaszok egyformán helyesek lehetnek.

Tehát a következő alkalommal, amikor a Facebookon találkozol egy vitatott kérdéssel, ne felejtsd el, hogy nemcsak egy nézőpont létezik, hiszen a te vélekedésed is alakítja azt, hogy hogyan gondolkodnak mások.

 

tenygyar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s