h i r d e t é s

Az agrártárca helyettes államtitkára korrupcióval bukott meg, utódjául sikerült az egyik a bűntársát kinevezni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az agrártárca helyettes államtitkára korrupcióval bukott meg, utódjául sikerült az egyik a bűntársát kinevezni

2022. április 12. - 17:21

 

Két hónapig lehetett földügyekért felelős helyettes államtitkár Gyüre Anita, akit a hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott Nagy János utódjául nevezett ki a miniszterelnök az agrárminiszter javaslatára.

Gyüre Anita, a Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Osztály egykori vezetője lett az új helyettes államtitkár, mellette elődje, Nagy János, az Agrárminisztérium egykori, korrupcióban részes Földügyekért felelős helyettes államtitkára – Forrás: OPH

Meglehetős amatőrizmusra valló blamázsba futott bele az agrárminisztérium, a hivatali vesztegetés miatt elbocsátott és törvény elé állított államtitkár, Nagy János utódjául ugyanis azt a Gyüre Anitát sikerült kineveznie, aki Nagy János bűntársa volt – derül ki a 24.hu cikkéből.

Nagy Jánost és társait hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és vezető beosztású hivatalos személy az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolják. Az ügyészség szerint a politikus felajánlotta egy vállalkozónak, hogy hivatali helyzetével visszaélve segít elnyerni neki egy pályázatot és megszerezni földterületeket, amiért viszonzásul 5 százalékos tulajdonrészt kért és kapott a vállalkozó egyik újonnan induló cégében.

Nagy János a közvetlen irányítása alatt álló osztályvezetővel, Gyüre Anitával megállapodott abban, hogy egy, a minisztériumban is elkészíthető tanulmányra pályázatot írnak ki. Valódi verseny nélkül nyert egy cég, amelyik helyett Gyüre Anita volt az, aki összedobta a tanulmányt, az ügyletbe bevont cég képviselőjével pedig hárman elosztották volna a tanulmányért kifizetett tízmillió forintot. Ezt a pályázatot végül visszavonták, az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János bűntársaként követett el.

Nagy Jánost 2020 december 2-án mentették fel a tisztségéből és vádolták meg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen zajló nyomozásban. Azt, hogy Nagy János utódának Gyüre Anitát nevezzék, ki, Nagy István agrárminiszter javasolta, aztán a Magyar Közlöny tanúsága szerint őt 2022. február 12-én bocsátották el. A döntést nem indokolták.

A 24.hu megkérdezte a tárcát, hogy indul-e válasz a blamázs miatt, de választ nem kapott. A két helyettes államtitkár felettesének, Zambó Péternek a pozícióját láthatólag nem ingatta meg az ügy. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s