h i r d e t é s

Átverés lenne a 12 ezer forintos gázárcsökkentés?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átverés lenne a 12 ezer forintos gázárcsökkentés?

2018. március 09. - 16:02

 

Egy átlagos család évente nagyjából 83 ezer forintot veszít azon, hogy a kormány a nemzetközi energiabeszerzési árak által indokoltnál drágábban adja a lakosságnak a földgázt, az áramot és a távhőt - állítja az előző Orbán-kormány volt államtitkár-helyettese. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

A kormány a 12 ezer forintos rendkívüli rezsiengedménnyel csupán 16 százalékát adja vissza annak az extraprofitnak, amelyre évente szert tesz a háztartások energiatarifáin keresztül

- mondta a Magyar Nemzetnek Holoda Attila a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese. Egy átlagos család az ő számításai szerint évente körülbelül 83 ezer forintot veszít azon, hogy a kormány a nemzetközi beszerzési árak által indokoltnál drágábban adja a lakosságnak a földgázt, az elektromos energiát és a távhőt.

Földgáz esetében ez azt jelenti, hogy a kabinet az utóbbi években az indokolt díjakon felül évente 241 milliárd forint "luxusprofitot" szedett be, energetikai vállalatai közreműködésével mintegy 960 milliárd forint pluszbevételre tett szert ily módon.

Ebből most 40 milliárd forintot ad vissza az eddig alaposan megsarcolt fogyasztóknak. (A Népszava cikkében 150 milliárd forintra taksálja a kedvező beszerzési ár és a rezsicsökkentés megszabta magasabb hatósági ár közötti többletbevételt).

Kettős mérce

Magyarországon körülbelül 4,4 millió lakás és 4,1 millió háztartás van, a KSH 2017-es adatai szerint a lakások 74,3 százalékában van bekötve vezetékes gáz - emlékeztet az Index. Az ezekhez tartozó háztartások kapják meg a 12 ezres leírást.

A maradék háztartások túlnyomó többsége valamilyen szilárd tüzelésű kazánnal vagy kályhával fűt, nekik jut majd ugyanennyi a szociális pénzügyi keretből. A villamos energiával fűtők viszont kimaradnak a rezsicsökkentési körből, a Pénzcentrum KSH-adatok és szakértői véleményeken alapuló becslése szerint ez több tízezer háztartást jelent.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint az extra rezsicsökkentésre sokkal inkább szükség lett volna 2017 telén, mint most. Tavaly ugyanis a hideg téli időjárás miatt csaknem 30 százalékkal többe került a fűtés a családoknak, mint egy évvel korábban.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 53 négyzetméteres lakás éves távhődíja 170 ezer forint helyett valamivel több mint 200 ezer forintra emelkedett. A földgáz esetében a szintén 30 százalék körüli fogyasztásnövekedéssel lehetett számolni, ami egy átlagos felhasználó esetében 30 ezer forint körüli többletkiadással járt.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s