h i r d e t é s

Átadtak egy CT-berendezést Pécsen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Átadtak egy CT-berendezést Pécsen

2020. július 31. - 15:37

 

Öten vágták a nemzetiszín szallagot a jeles eseményen.

Fotó: MTI/Varga György

Név szerint (b-j):

  • Miseta Attila, az egyetem rektora,
  • Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára,
  • Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár,
  • Sebestyén Andor, a központ elnöke és
  • Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az eseményen elmondta: a koronavírus-járvány elleni védekezési alapból 133 millió forintért vásárolt és az egyetem orvosi képalkotó klinikájának Rákóczi úti telephelyén üzembe helyezett komputertomográf (CT) akár már a laboratóriumi teszteket megelőzve is felfedi az orvosok előtt a vírus okozta tüdőelváltozást (Az, hogy a CT-berendezés képes megmutatni az orovosknak a tüdő esetleges elváltozását, az lehet, hogy a Schanda Tamásnak újdonság, de valahol ez az egyik alaptulajdonsága ezeknek az orovosi képalkotó berendezésekenek.), segíti a betegség nyomon követését a kezelés és a kontrollvizsgálatok során.

"Használatával választ kaphatunk olyan kérdésekre, amelyekre más képalkotó diagnosztikai eszközökkel, például röntgen-, vagy ultrahangkészülékkel nem" - mutatott rá.

Miseta Attila orvosprofesszor, a PTE rektora köszönetet mondott a koronavírus-járvány elleni védekezésben áldozatos munkát végző egyetemi dolgozóknak, egyben reményét fejezte ki, hogy a vírusra fél, vagy egy év múlva "már csak mint rossz emlékre fogunk visszagondolni". Úgy vélte, ha "megtartjuk az előírásokat, kellő fegyelemmel követjük az utasításokat, továbbra sem lesznek nagyon komoly problémák".
Kiemelte, hogy az orvostudomány rohamléptékkel fejlődik, a 7-10 évvel ezelőtt vásárolt műszerek már leamortizálódtak, cseréjük szükségessé válik. Ennek a folyamatnak egyik eleme az új CT vásárlása, amelyet a közeljövőben egy másik beszerzése követ.

Sebestyén Andor, a klinikai központ elnöke hangsúlyozta: az egyetem nem állhat meg a fejlesztésekkel, mert az a célja, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsa a régió lakosságának. Jelezte, már a döntéshozók előtt van a klinikai központ Rákóczi és Rét utcai telephelyének reorganizációját, klinikák modernizációját is tartalmazó fejlesztési koncepció.

Címkék: 

 

h i r d e t é s