h i r d e t é s

Argentínában távoli T-rex rokont találtak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Argentínában távoli T-rex rokont találtak

2020. február 14. - 18:53

 

Mennydörgő hüllőnek nevezték el a csupán négyméteres húsevő dinót.

Forrás: La Voz

A Tyrannosaurus rex távoli rokonának maradványait találták meg argentin paleontológusok Patagóniában. A 4 méter hosszú őshüllő maradványait 2018 februárjában fedezék fel Argentína központi, Rio Negro tartományában. A kutatók a Tralkasurus cuyi nevet adták a húsvevő dinónak – jelentette be csütörtökön a La Matanza-i Nemzeti Egyetem tudományos irodája.

A Tralkasaurus "mennydörgő hüllőt" jelent a patagóniai őslakosok által használt mapuche nyelven. A Cuyi pedig arra a területre, El Cuyra utal, ahol a fosszilizálódott maradványokat meglelték. A Tralkasaurus cuyi eltörpült volna egy T-Rex mellett, amelynek hossza a 14 métert is elérte. "A Tralkasaurus testmérete kisebb, mint a csoportjában, az abelisauridákhoz tartozó más húsevőké" – közölte Federico Agnolin, az Argentin Természettudományi Múzeum kutatója, aki hozzáfűzte, hogy az abelisauridák általában 7-11 méter hosszúak voltak. Mauricio Cerroni, a kutatócsoport egy másik tagja szerint a felfedezés bizonyítja, hogy az abelisauridák csoportja sokkal kiterjedtebb volt, mint korábban gondolták.


Forrás: dinodata.de

A kutatók az őslény koponyáját, fogait, bordáit, csípőjének egy darabját és farkát találták meg.  A dinó a Tyrannosaurushoz hasonlóan rövidnyakú és izmos volt, hátsó lábain 4-4 karom nőtt, mellső lábai pedig rövidek voltak a testéhez képest. A kutatók feltételezik, hogy a Tralkasaurus kisebb növényevő dinókkal, iguanodonokkal táplálkozott, mivel azok maradványait találták meg a közelében. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s