h i r d e t é s

Ami csalódás Orbánnak, eufória az ellenzéknek

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Ami csalódás Orbánnak, eufória az ellenzéknek

2020. november 10. - 08:37

 

A hazai pártok reakciói négy éve és most az amerikai elnökválasztás eredményére.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az Orbán-kormány számára csalódást okozott, az ellenzéki pártok viszont kitörő örömmel és hurráoptimizmussal fogadták, hogy Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. Négy év távlatából azonban érdemes visszanézni, hogyan reagáltak a pártok Donald Trump 2016-os győzelmére.

Másodjára nem jött be

Orbán Viktor meglehetősen merészen (vagy jó helyzetfelismerő képességének köszönhetően), az elsők között állt be Donald Trump támogatói közé a politika nemzetközi színpadán. Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen tartott 2016. júliusi beszédében azt mondta, hogy "A kinyílt lehetőségek közül" a republikánusok elnökjelöltje lenne jobb európa és magyarország számára.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke akkor még „leegyszerűsített újságírói következtetésnek” nevezte, hogy a magyar miniszterelnök kiállt volna az egyik amerikai elnökjelölt személye mellett. Donald Trump győzelme után viszont már kétség sem férhetett hozzá, hogy az Orbán-kormány kedvezően ítéli meg az amerikai politika irányváltását, és megkönnyebbülve intettek búcsút az Obama-adminisztrációtól.

"Gratulálok! Micsoda nagyszerű hír! A demokrácia még mindig él" – írta ki a 2016-os eredmény ismeretében Orbán Viktor a Facebook-oldalára.

A következő években javultak az amerikai–magyar kapcsolatok, nem kis mértékben a budapesti amerikai nagykövet, David B. Cornstein barátságos hozzáállásának köszönhetően. Az idő előtt távozó nagykövet az idei elnökválasztás előtt belengette, ha Trump újrázik, akkor eleget fog tenni Orbán Viktor meghívásának, mert nagyon szereti Magyarországot és a magyarokat.

A miniszterelnöknek egy ilyen hazai találkozó minden bizonnyal rég áhított politikai fegyvertény lehetett volna a kommunikációs eszköztárában, a választások előtt ki is jelentette a Reutersnek, hogy számára nincs B-terv, Trump fog győzni.

Nem így lett. Orbán Viktor nem is siette el a gratulációját Joe Bidennek, a visegrádi országok vezetői közül utolsóként küldte el jókívánságait.

"Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" – írta a miniszterelnök.

Segítséget nem, de ihletet adhat

Míg Joe Biden győzelmét kitörő lelkesedéssel fogadták az ellenzéki pártok, addig 2016-ban meglepetten, fagyosan vagy szűkszavúan reagáltak arra, hogy Donald Trump ülhet be az ovális irodába. 

Négy évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán gratulált Donald Trumpnak ugyan, amiért meg tudta szólítani az amerikaiak többségét. Ugyanakkor a saját választóit már azzal nyugtatgatta a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy nincs ok pánikra.

"Úgy gondolom, ahogy Obama Orbán-kritikus viszonya érdemben nem gyengítette a magyar kormányt vagy erősítette ellenzékét, ennek nem fog megtörténni az ellenkezője sem Trump alatt. Orbánt itthon kell megverni, nem Washingtontól kell remélni a segítséget" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Szerinte a 2016-os elnökválasztásnak fontos tanulsága is volt, mégpedig hogy a vetélytárs anyagi- és médiafölénye ellenére is lehet győzni, és a közvélemény-kutatók sem tévedhetetlenek.

Joe Biden győzelmét Gyurcsány úgy kommentálta: az "erőt és igazolást ad minden magyar és európai demokratának, hogy érdemes küzdeni."

A Jobbik megszerette Bident

Talán a Jobbik reagálásában van a legnagyobb különbség a mostani és a négy évvel ezelőtti között. Az akkor már bőven a néppártosodás útján elinduló párt nevében Vona Gábor elnök gratulált szűkszavúan Donald Trumpnak.

"Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől" – fogalmazott Vona, aki a magyar-amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánt az új elnöknek.

A Jobbik a mostani elnökválasztás után azonban már egyértelműbben foglalt állást, és a demokrata Joe Bident úgy jellemezték, mint aki "a belpolitikai egyensúlyozásban nagyon tapasztalt, higgadt és megfontolt centrista."

Közleményükben a győzelméről azt írták: a normalitás és az emberek józansága kerekedett felül.

"A néppárti Jobbiknak az euroatlanti szövetség különösen fontos, ezért mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legjobb kapcsolatot építsük ki az új elnökkel, az adminisztrációval és a leendő budapesti nagykövettel" – tette hozzá a párt, amit korábban éppen elfogult oroszbarátsággal vádoltak.

Az MSZP óvatos volt, lelkes lett

"Az amerikai emberek döntöttek: Donald Trumpot választották elnöküknek. Ezt a döntést tiszteletben kell tartani" – közölte a gratulációt mellőzve Molnár Gyula, az MSZP elnöke 2016-ban. Azt is írta, hogy egy olyan országban és Európában hisz, "amely elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett. Reméljük, a kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz."

Berlinben jóval optimistább hangulatba kerülhetett, amikor az MTI szerint kifejtette:

A megválasztott amerikai elnök beszédéből kitűnik, hogy az Eggyesült Államokban a demokratikus intézmények mögött vannak olyan garanciák, amelyek „úgy látszik, Magyarországon nincsenek”, hiszen az az ember, akitől olyan sokan félnek, a választási győzelme után rögtön leszögezte, hogy minden amerikai elnöke szeretne lenni.

"A világ megint egy picit jobb hely lesz! Bebizonyosodott, hogy a demokrácia az egyetlen berendezkedés, amely képes az önkorrekcióra" – ezt már Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke írt ki a Facebook-oldalára, gratulálva Joe Bidennek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek.

Az LMP örülhet igazán

Az amerikaiak választását tiszteletben tartva az LMP hűvös óvatossággal reagált Trumpra. A párt akkori társelnöke, Szél Bernadett közleményében azt írta, fontos, hogy a magyar kormány az ország érdekeit érvényesíteni tudó együttműködést alakítson ki az amerikai elnökkel függetlenül attól, hogy melyik párt jelöltje volt.

Viszont Joe Biden győzelmének már valóban örülhet az LMP, ugyanis a demokrata politikus bejelentette, hogy az egyesült államok újra csatlakozni fog a párizsi klímaegyezményhez, amelyből pont Trump léptette ki az országot 2017-ben. Az ökopárt bízik benne, hogy Biden aktívan fog küzdeni az éghajlatváltozás megfékezéséért.

Kezdettől fogva nem szerették Trumpot

A Párbeszéd volt a legkritikusabb Trump megválasztásával kapcsolatban. Tordai Bence kijelentette, hogy szerinte "Donald Trump győzelme azt jelenti az Egyesült Államoknak, amit a brexit Európának, mert ezzel a választási sikerrel nem csak az ellenfelei, de a saját szavazói is rosszul jártak."

Nem csoda hát, ha Biden győzelme miatt az egyik leglelkesebb közleményt adták ki, amelyben azt írták: "négy év kéosz és felelőtlenség után" "fellélegezhet a világ", mert az Egyesült Államokban is "nemet mondtak a hazug populizmusra".

A párt szerint ebből Orbán Viktor is levonhatná a tanulságokat.

Karácsony súlyos leckének tartotta Trumpot 

A Párbeszédhez érdemes hozzátenni, hogy a párt társelnökeként Karácsony Gergely is baljós előérzetéről adott hangot négy évvel ezelőtt.

"(...) Trump azért tudott nyerni, mert el tudta hitetni a sértett kisemberekkel, hogy ő nem a gyűlölt elit tagja - pedig persze, hogy az. Súlyos árat kell fizetnie a világnak, hogy ezt megértse. De ha már megfizettük ezt az árat, remélem legalább tanulunk belőle" – fogalmazott.

Nem csoda, ha Karácsony most nem hullajtott könnycseppeket Trump miatt. "Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak" – írta ki a Facebook-oldalára. A főpolgármester szerint Joe Bidennel "visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket."

Négy éve még nem volt Momentum

A Momentumot azért nem idézzük, mert 2016-ban még nem létezett pártként. Fekete-Győr András pártelnök a Facebook-oldalán Joe Biden győzelmére reagálva azt írta, véget ért az amerikai rémálom.

A Momentum vezetője szerint "az igazság győzelmet aratott a hazugság felett", és másfél év múlva "győzelmet fog aratni Magyarországon is".

(index.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s