h i r d e t é s

Allergiás reakció az e-cigarettára

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Allergiás reakció az e-cigarettára

2022. augusztus 10. - 11:06

Rengeteg információ található az interneten az e-cigaretta előnyeiről a hagyományos dohányzással szemben, viszont érdemes beszélni az egyes problémákról is. Ilyen például a PG-allergia.

Forrás: liquid-aroma.hu

Rengeteg információ található az interneten az e-cigaretta előnyeiről a hagyományos dohányzással szemben, viszont érdemes beszélni az egyes problémákról is. Ilyen például a PG-allergia.

Mi az a PG?

A Liquid-Aroma.hu szakértője szerint a PG az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban széles körben használt adalékanyag: a propilén-glikol. A minőségi e-cigaretta-folyadékok a nemzetközi szabványoknak megfelelően legalább 99,5% százalékos tisztaságú anyag biztonságosságát számtalan vizsgálat bizonyította, ezért képezi a folyadékok és aromák alapját. Összetételénél fogva, mivel tökéletesen semleges, kiválóan adja át az ízeket, nincs mellékíze, szigorúan szabályozott a viszkozitása, kisebb adag gőzt termel. Összességében tehát az e-cigarettához közel ideális anyagról van szó, pláne, hogy az enyhe torokkaparás, amit az e-cigaretta használatakor érez az ember, hasonlítható a hagyományos dohányzás során tapasztalt érzéshez, így könnyebb az átszokás is. A helyzet azonban az, hogy mindemellett előfordulhatnak allergiás tünetek.

Fontos tudni, hogy ez nem azt jelenti, hogy az e-cigarettára allergiás valaki, sokkal inkább arra, hogy a folyadékot alkotó anyagok (propilén-glikol, növényi glicerin, nikotin és aromák) valamelyikére reagál ilyen módon a szervezet. Jó hír, hogy ha kiderül, melyik okoz túlérzékenységet, akkor az akár el is hagyható, így allergénmentesen pöfékelhet mindenki.

Mi az az allergia?

Allergiának a köznapi értelemben azt szokás nevezni, amikor az embernek kiütései vannak, ha olyasmit eszik, amit nem kéne neki, vagy ha tavasszal folyton folyik az orra és könnyezik a szeme. Ehhez képest allergiának minősül minden tetszőleges anyagra adott, túlérzékenységet jelző reakció. Ez többféleképpen jelenhet meg. A korábban említett szénanáthás vagy bőrkiütéses tüneteken kívül vannak még további megjelenési formái is a gyomorfájdalomtól a nehézlégzésig, egyes esetekben pedig, ha az illető nagymértékben allergiás egy, a szervezetébe kerülő anyagra, súlyosabb reakció is elképzelhető.

A PG-allergia tünetei

  • Torokban: Úgy tudjuk, hogy minden tizedik e-cigaretta-használónak vannak enyhe PG-allergiára utaló tünetei. Ennek az első jele a nem szűnő torokkaparás (amely később átterjed az orrüregbe is), illetve a kiszáradt torok érzete (amelyet erre adott reakcióként kísér a köhögés). Ezek a tünetek az átszokási sokk elmúltával sokaknál csökkennek vagy eltűnnek, de vannak, akiknél megmaradnak, vagy akár torokfájássá, égőtorok-érzéssé fokozódnak.
  • Orr: Ha magasabb glikoltartalmú folyadékot használva jelentkezik az orrkaparás, az fokozott érzékenység jele lehet. Ilyenkor tapasztalják a folyamatos orrfolyást, égőorr-érzést is.

Nem mind allergia, ami annak látszik

Az e-cigaretta dehidratál, ezért könnyen lehet, hogy ezek a tünetek egyszerűen csak az enyhe kiszáradás jelei. Fontos nem azonnal farkast kiáltani, hanem előtte megemelni a vízbevitelt és figyelni, hogy a reakciók megmaradnak-e, vagy csökkennek, eltűnnek.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s