h i r d e t é s

Álhír terjed a Sinopharm vakcinájáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Álhír terjed a Sinopharm vakcinájáról

2021. március 03. - 06:38

 

Hiába kisebb a Sinopharm tűje, nincs köze a hatékonysághoz

Szabó János háziorvos beadni készül a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát egy nőnek átányi rendelőjében 2021. március 1-jén. - Fotó: MTI/Komka Péter

Az elmúlt héten több helyen is megjelent, hogy a kínai Sinopharm vakcinájának az izomba adáshoz leghatékonyabb 25-35 milliméteres tű helyett mindössze 15 milliméteres tűje van, ami felvet néhány kérdést azzal kapcsolatban, vajon mennyire lesz hatékony az oltás a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

Mivel egy vállizomba adott vakcináról van szó, egy 2006-ban publikált ultrahangos vizsgálat szerint 65 év felettieknél, 35-ös testtömeg index (BMI) alatt minimum 25 mm hosszú tű kell ahhoz, hogy biztonsággal az izomba kerüljön az oltóanyag. A 35-ös tettömeg indexű (elhízott) nők esetében pedig minimum 35 mm-es tű szükséges. A CDC, vagyis az amerikai Betegségkontroll és Prevenciós Központ is hasonló ajánlásokat fogalmaz meg.

Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyeztetési szakértő Facebook-csoportjában kifejtette: a szakirodalom kétféle izomba való oltási technikát ismertet ebben a vonatkozásban:

  1. WHO-techika feszesre húzott bőrfelszínnel.
  2. Amerikai technika a hüvelykujjal és a mutatóujjal összenyomott izomtömeggel.

Azt is megjegyezte azonban, hogy a 16 mm-es tűk használatát a WHO módszer esetében az izomba való oltásoknál megkérdőjelezik. Egyebek mellett a hosszabb (25 milliméteres) tűkkel még a helyi mellékhatások kockázata is alacsonyabb lehet. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s