h i r d e t é s

Alföldi tiltólistán? – Zalaegerszeg akarta, az önkormányzat nem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Alföldi tiltólistán? – Zalaegerszeg akarta, az önkormányzat nem

2018. március 11. - 07:48

 

Amikor egy politikai közösség elveszti a teljes önkontrollját a hatalom utáni apadhatatlan vágyától fűtve, hirtelen semmi nem tűnik túl merész lépésnek. 

Alföldi Róbert - Forrás: filmtekercs.hu

A művészet, mint a tudomány elidegeníthetetlen része elsők közt szenvedi meg e kontrolvesztést.

Mi másra következtethetünk azt látva, hogy egy olyan, széles körben elismerést szerzett művész, mint Alföldi Róbert beszélgető műsorát lemondják, méghozzá a zalaegerszegi városvezetés nyomására? Kell-e ennél világosabb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy aki a hatalom gyakorlóival szemben kritikát mer megfogalmazni, az kegyvesztetté válik?

Alföldi facebook oldalán osztotta meg jegyzetében az esetről alkotott gondolatait:

„Több hónappal ezelőtt keresett meg a zalaegerszegi Városi Hangverseny – és Kiállítóterem, hogy nagyon szeretnék, ha a Zalaegerszegi Páholy rendezvénysorozatuk következő vendége én lennék.

Hosszú hónapokig egyeztettük az időpontot, a szervező hölgy nagyon kitartóan és kedvesen azt mondta, hogy mondjam, mikor érek rá, és megvárnak, mert nagyon szeretné az intézmény és a város is, ha részt tudnék venni ezen az eseményen.”

Látszólag minden rendben volt a tervekkel és a szervezéssel, bár mint arra Alföldi is rámutat ismerve az önkormányzat hozzá való viszonyát („a polgármester úr, nagyon határozottan közölte a színház vezetésével, hogy ugyan sikeres előadást rendeztem, de nem szeretné, ha újra dolgoznék a zalaegerszegi színházban”), voltak fenntartásai.

Külön említést érdemel annak ténye, hogy maga a művész megosztotta a program szervezőjével a városvezetés hozzáállását illető aggályait.

Aztán egyszer csak lemondták a művész részvételét. Ennél is furcsább az a körülmény, hogy „A lemondás véletlenül nagyon közel esett a meglepő és a kormány részére finoman szóval kellemetlen eredménnyel végződött hódmezővásárhelyi választás időpontjához.” Véletlen egybeesés lenne?

Bárhogy is, civil kezdeményezés indult egy másik zalaegerszegi műsor kedvéért. Lám, mégsem a helyieknek van gondjuk Alföldi Róbert személyével. A téma véletlenül sem érintette volna a politikát, színházról, kultúráról és szórakozásról szólt volna az est.

Ezek után azzal kellett szembesülniük, hogy egyetlen, az est lebonyolítására alkalmas helyszín sem meri vállalni azt, hogy színtere legyen a vágyott eseménynek.

Vajon okkal jut eszünkbe a TTT nyugtalanító mozaikszó?

Magyarországon a rendezvényszervezésben ezt hívjuk kritikus tényezőnek. Fejlettebb országban elképzelhetetlen, hogy a politika egy szórakoztatóműsorba ilyen mértékben beavatkozzon.


 

Kommentek

h i r d e t é s