h i r d e t é s

Alföldi Róbert: "Az egész magyar színházi szakmát szétverték"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Alföldi Róbert: "Az egész magyar színházi szakmát szétverték"

2020. augusztus 31. - 17:00

 

"Az egész magyar színház egy ember több évtizedes lelki frusztrációja és kisebbrendűségi érzése miatt teljesen szétverődött" – mondta a Szekszárdi Vasárnapnak adott interjújában Alföldi Róbert

Alföldi Róbert - Forrás: Szinhaz.org

Alföldi Szekszárdon lépett volna fel augusztus 25-én, ám az előadás a vírushelyzet miatt elmaradt. E-mailben válaszolt a városi lap kérdéseire a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása kapcsán, Vidnyánszky Attilára célozva..

Úgy fogalmazott: "Semmi nem számít, csak az, hogy a hatalomhoz dörgölődző, valamikor igazán érdekes színházi alkotó a saját kénye kedve szerint alakít át mindent, és büntet mindenkit, akiről ő úgy gondolja, hogy megbántotta valamikor. Közben felháborítóan olyan fogalmakat sajátít ki és használ, mint a hazaszeretet, a magyarság vagy a kereszténység. Miközben csak arról van szó, hogy a legprimitívebb módon bosszút áll saját, évtizede hordott vélt sérelmeiért. Szóval csak az lesz a fontos, hogy ki hányszor emlegeti Istent, ki szavaz a Fideszre, és lehetőleg senki semmilyen kérdést ne tegyen fel. Mint a legdurvább 50-es évek, csak mások a sokszor puffogtatott vezérszavak."

A kérdésre, miért éppen Vidnyánszkyra bíz mindent a kormány, azt válaszolta: "Ma Magyarországon csakis és kizárólag ő ért a színházhoz. Sem előtte, sem utána 50 évig senki más. Persze, azért ehhez nem árt, ha szépen beáll a jelenlegi hatalom szolgálatába. A jelenlegi hatalomnak meg olyan a viszonya a kultúrához, mint annak a hírhedt mondásnak a Harmadik Birodalom időszakából: ha meghallom azt a szót, hogy kultúra, kibiztosítom a revolveremet. Lényegtelen terület, ellopni pénzt nem lehet, csak viszi. Akkor meg csinálja valaki olyan, akinek semmi más nem fontos, mint a hatalom szolgálata, és hogy minden, az övétől eltérő más hangot, kritikus hozzáállást lehetetlenné tegyen."

Alföldi Róbert szerint a kulturális taó eltörlése járhat színházbezárásokkal, sőt, "ez volt a cél, a magyar kulturális közeg pedig ezt hagyta".

A szivárványos zászlóval kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, annak van helye a középületeken. "Ha egy többségi társadalom kifejezi megértését, elfogadását, szeretetét egy kisebbség iránt, akkor az a világ normális részén öröm és boldogság".

Hozzátette: "lehet választani a társadalomnak, hogy tőlük tartva kussolunk, vagy azt mondjuk, hogy bármilyen szexuális szokásaid vannak, kedves magyar honfitársam, ugyanolyan vagy, mint én, vagy mi. Mert egy hazánk van. Igen, mint a szivárvány színei. Annyifélék vagyunk. Sokfélék. És ez csodálatos."

Forrás: Szekszárdi Vasárnap / szinhaz.online


 

Kommentek

h i r d e t é s