h i r d e t é s

Alapítványnak adta át a kormány a 9 millió euróból megvásárolt szlovén wellness központot is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Alapítványnak adta át a kormány a 9 millió euróból megvásárolt szlovén wellness központot is

2021. április 17. - 15:33

 

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelete most törölte a Manevit és a Comitatus-Energiát azon cégek közül, amelyek tulajdonosi joggyakorlója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mást pedig nem jelölt ki helyette.

Forrás: Izletko

Már nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium a tulajdonosa a tavaly létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak átadott cégeknek – vette észre a hvg.hu a péntek esti miniszteri rendeletet.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról egy 2020-as törvény rendelkezett, hogy közvetett vagy közvetlen tulajdonszerzés útján gondoskodjon „a közép-európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró” épületeinek állagmegóvásáról, felújításáról, fenntartásáról.

Az alapítvány vagyona a MANEVI Zrt. 100 darab és a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 8700 darab törzsrészvénye lett.

A törvény az alapítvány létrehozásával a külgazdasági és külügyminisztert bízta meg, de előírta azt is, hogy „gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az Alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”. 

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelete most törölte a Manevit és a Comitatus-Energiát azon cégek közül, amelyek tulajdonosi joggyakorlója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mást pedig nem jelölt ki helyette. A lap szerint ez azt jelenti, hogy ezeket végleg átadták az alapítványnak. A cégbírósági adatok szerint is 2021. március 5-e óta a Comitatus-Energia és a Manevi tulajdonosa nem a magyar állam, hanem a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány.

A nyilvántartásba vételi határozat szerint az alapítványnak a két cég formájában juttatott vagyon értéke 15,8 milliárd forint.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s