fbpx Akár 6000 ember is meghalhat koronavírus miatt idén, ha nem változnak a járványügyi szabályok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Akár 6000 ember is meghalhat koronavírus miatt idén, ha nem változnak a járványügyi szabályok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akár 6000 ember is meghalhat koronavírus miatt idén, ha nem változnak a járványügyi szabályok

2021. október 27. - 17:37

 

Rékassy Balázs volt az ötletgazdája annak a szakmai javaslatnak, amiben 13 neves egészségügyi szakértővel együtt arra kéri a kormányt szigorítson a jelenlegi járványügyi intézkedéseken.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"Igazából jót szeretnénk a társadalomnak és azt szeretnénk, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, mert nemzetközi előrejelzések azt mondják, hogyha Magyarország ezen az úton halad tovább, akkor idénre még további 6000 halott várható" – ezt mondta Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakközgazdász az ATV Híradójának.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint fontos az oltás, de szerinte az oltási kedv nem fog jelentősen emelkedni, így nem lehet már csak arra bazírozni, hogy védekezni csak és kizárólag a vakcinával lehet. A sikeres védekezéshez azonnali járványügyi intézkedéseket sürgetnének. Rékassy szerint a nemzetközi példákat kellene figyelembe venni: pl. Portugáliát, ahol a lakosság 98,5 %-a már megkapta első oltását mégis kötelező a maszk, vagy Olaszországot, ahol munkába járni sem lehet védettségi igazolvány nélkül.

Az igazolvány érvényességének ellenőrzését és a védettségi kártya szélesebb körben történő kiterjesztését szorgalmazza Rusvai Miklós is. A virológus azt mondta: az oltási kedv azzal, hogy vakcina bőség van és az „oltás megvéd” már nem növelhető, hiszen ez nem hat már az emberekre, ha viszont

Bármilyen vendéglátó ipari egységbe történő belépéskor, akár egy vidéki kocsmában is. Csak úgy lehetne tartozódni, hogyha védettségi igazolásunk lenne, ez lehet, hogy akár pár száz ezerrel is növelné az átoltottság szintjét. – mondta el Rusvai Miklós.

Kérdésünkre, hogy mire lenne elég ez a pár száz ezer ember azt mondta: ennek elvi jelentősége lenne, mert a keleti megyékben (Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye) a legrosszabbak az átoltotsági adatok, és ha ott is többen adatnák be a vakcinát, akkor az oltásellenes, a vakcinával szembeni gyanakvó emberek között is népszerűbbé válhatna az oltás.

Hozzátette: a legfontosabb – ebben a sorrendben - az oltás, a maszkviselés és a védettségi igazolvány megkövetelése. Ezt követi a távolságtartás, és az olyan higiénés szabályok betartása mint a rendszeres kézmosás, és fertőtlenítés. (​atv.hu)


 

h i r d e t é s