h i r d e t é s

Aggodalomra adnak okot a legújabb szennyvízvizsgálatok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Aggodalomra adnak okot a legújabb szennyvízvizsgálatok

2020. november 04. - 09:06

 

Ismét megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az új adatokból az látszik, hogy az elmúlt héten vett mintákban emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatható koncentrációja.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Több településen is növekedő tendenciát mutattak ki az új típusú koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. A szennyvízvizsgálatok eredményei alapján a vizsgált települések többségében, így a fővárosban és az agglomerációban is nőtt a vírus koncentrációja - számolt be róla az NNK.

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a COVID-19 betegséget okozó vírus vízzel és szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával nyomon követhető a vírus terjedése a nagyobb közösségekben, vagy akár egy teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttekről is információt szolgáltat, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés átlagosan 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az utóbbi hetek esetszámai és az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei ismegerősítik, hogy jelenleg a koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakaszában járunk. Emiatt kiemelten fontos az egyéni felelősség a november 2-ától szigorodó általános óvintézkedések betartásában. Ezért akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ajánlott kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak. Emellett tartsuk be a szociális távolságot is, valamint viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot mindenhol, ahol kötelezővé tették. De ne feledkezzünk meg a gyakori és alapos kézmosásról sem. (hazipatika.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s