h i r d e t é s

Aggasztó beszámolók érkeztek az Alpok legnagyobb gleccseréről

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Aggasztó beszámolók érkeztek az Alpok legnagyobb gleccseréről

2020. október 20. - 07:40

 

Továbbra is rohamtempóban zsugorodnak a gleccserek Svájcban, az Alpok legnagyobb gleccserén pedig egy új vizsgálat alapján a hőfelhalmozódás rekordalacsony szintet ért el – számolt be a Phys.org alapján a 24.hu.

Az Aletsch-gleccser Svájcban - Forrás: wikipedia

A Gleccsermonitorozó Hálózat munkatársa, Matthias Huss arról számolt be, hogy ugyan valamennyivel lassult a zsugorodás tempója az utóbbi három évhez képest, ám továbbra sem érkeznek olyan adatok, melyek alapján meg lehetne nyugodni, ugyanis az elmúlt 60 évben annyit olvadtak a svájci gleccserek, hogy az 536 km2-s Boden-tó feltöltéséhez elég lenne a vízmennyiség.

A friss adatok szerint például száz éve nem halmozódott fel ilyen kevés hó egyetlen év alatt az Aletsch-gleccsernél, amely mind az Alpok, mind Európa legnagyobb gleccsere. A portál megjegyzi, a 83 négyzetkilométeres gleccserben nagyjából 11 milliárd tonna jég lehet, ám ennek mérete egyfolytában zsugorodik, és a 21. század kezdete óta már 1 kilométerrel lett rövidebb.

Az is a jövőben problémaforrás lehet, hogy az Alpokban található gleccserek a régió vízkészleteinek utánpótlásában rendkívül fontos szerepet játszanak, így abban az esetben, ha ezek a felmelegedés hatására elolvadnak, katasztrofális következményekkel nézhet szembe a régió. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s