h i r d e t é s

A volt román államfő bojkottot hirdetett a MOL ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A volt román államfő bojkottot hirdetett a MOL ellen

2017. szeptember 10. - 09:37

 

A MOL benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt elnöke, aki sérelmezte, hogy a benzinkutaknál "az autonóm Székelyföld" térképét forgalmazzák.

Traian Basescu - Forrás: sikerado.hu

A volt román államfő pártja ifjúsági szervezetének nyári egyetemén beszélt erről az Agerpres hírügynökség szerint.

Kifogásolta, hogy "a MOL benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén", és mindezt "Magyarország kereskedelmi társasága teszi", amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

"Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a MOL-tól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a MOL-tól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak" – idézte az Agerpres hírügynökség Traian Basescu beszédét Neptun üdülőhelyről.

A Népi Mozgalom Párt bojkottfelhívását először Eugen Tomac ügyvezető elnök hirdette meg az egyik közösségi oldalon. Illusztrációként a Székelyföldi legendárium csapata által készített kulturális és értéktérképet tüntette fel.

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi legendárium projekt vezetője elmondta: a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel. Nemcsak székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen. Rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is – tette hozzá.

A MOL Románia szombati közleménye szerint a vállalati politikájának része az ország különböző régióiban élő közösségek, kisebbségek tiszteletben tartása, és ezt a töltőállomásaikon történő többnyelvű kommunikációval valósítják meg. A MOL 208 romániai töltőállomásán a turistákra való tekintettel helyeztek el olyan négynyelvű térképeket, amelyek az egyes régiók látványosságait népszerűsítik. Ilyen térképek vannak kihelyezve Moldovában és Brassóban is – tették hozzá. (MTI) / hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s