h i r d e t é s

A világ legszebb túraútvonalai - Te hova mész legközelebb?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A világ legszebb túraútvonalai - Te hova mész legközelebb?

2022. november 24. - 15:35

A túrázás és a kirándulás tökéletes szabadidős tevékenység arra, ha örökre szóló élménnyel szeretnél gazdagodni. Vannak olyan útvonalak, amikben biztosan nem kell csalódnod, hiszen bárki számára újdonsággal tudnak szolgálni. A világ számos varázslatos helyet rejt magában, amik egy részét túrázással is felfedezhetsz.

Forrás: pexels.com/Gantas Vaičiulėnas

Ebben a cikkben bemutatunk pár ilyen vidéket, ahova neked is érdemes ellátogatnod.

A világ legszebb túraútvonalai

Új helyeket fedeznél fel? Olyan országba utaznál, ahol még sosem jártál és szinte teljesen érintetlenek? Akkor itt az ideje kimozdulnod a komfortzónádból. Az Amazonia nagyobb hányada Brazíliához tartozik. A hatalmas kiterjedésű terület annyira változatos, hogy bőven akad látnivaló ezen a környéken. A Deluxe csapatánál dolgozó Boros Antal egyik legnagyobb élménye is az volt, amikor két héten át az Amazonas vidékén túrázhatott.

Az őserdőben nagyjából 75 ezer fafajta található meg, illetve hozzávetőleg 150 ezer magasabb növény éli mindennapjait. A faji változatosság itt a legnagyobb az egész világon, így az esőerdőben lévő növények számát megbecsülni is alig lehet, hiszen az erdő nagy része máig felfedezetlen maradt. Ettől függetlenül a világ egyik legszebb területe és útvonala azok számára, akik szeretik a természetet, az izgalmat és a változatosságot. A dús rengeteg jellegzetes növényei között felfedezheted a kaucsukfát, számos fügefajt, paradiót, pálmaféléket, illetve kaktuszokat egyaránt.

A túraútvonalakon pedig majmokkal, lajhárokkal, papagájok sokaságával, hatalmas pillangókkal és denevérekkel találkozhatsz. Emellett a vízpart közelében jégmadarak, tukánok és íbiszek élnek.
Az Amazonas területe tehát számos természeti kincset tartogat számodra, amit mindenképpen érdemes felfedezned, ha nemcsak a közeli erdőt, hanem valami sokkal különlegesebb helyet látogatnál meg.

Túraútvonalak az északi régióban

Olyan országba vágysz, ahol hideg és hó van, ahol teljesen más az élet, mint itthon? Svédország tökéletes célpont lehet számodra. Azon belül is a Sarek Nemzeti Parkba érdemes ellátogatnod, amely a messzi Lappföldön található. A varázslatos túraútvonal a természetjárók paradicsoma, hiszen a parkban két útvonalat járhatsz be, ezeken végigmenni azonban akár két hetet is igénybe vehet.
Az éjszakát hangulatos, ösvények melletti kis vendégházakban töltheted. Nem ajánlatos sátrazni, hiszen bár a park élővilága csodálatos, bőven akad szabadon élő rénszarvas és medve, akik miatt akár veszélyben is lehetsz éjszaka folyamán.

Járd be egész Nagy-Britanniát!

Amennyiben Európában maradnál, viszont kicsit eltávolodnál a mindennapi élettől, akkor érdemes ellátogatnod Nagy-Britanniába, azon belül a Nyugat-Felföldre. A 154 km-es skóciai túra Glasgow-ból indul, ráadásul áthalad a Loch Lomond partján, ahol különleges tavakon kívül, hegycsúcsokban is gyönyörködhetsz. Ezt követi a skót felföld csodálatos völgye, a Glen Coe. A túraútvonal során láthatod Nagy-Britannia legmagasabb hegyét, a Ben Nevist, amely 1344 méter magas. A célállomásod Fort Williamben lesz.

A szigeten maradva muszáj bejárnod a Wicklow-hegységen át vezető útvonalat, amely Írországban található. Kildavinból indul és egészen Glencullenig tart. Ha nem sietsz, akkor nagyjából 6 napra lesz szükséged arra, hogy teljesíteni tudd ezt a csodálatos túrát. Közben látni fogod az ország legnagyobb vízesését a maga 130 méterével, de ellátogathatsz a Glendalough-i kolostorba, illetve Enniskerrybe, amely egy festői ír falu.

Még mindig Nagy-Britanniában maradva, ott van a Hadrianus útja, amit a híres római császárról neveztek el. A túraútvonal hossza 135 km, a teljesítéséhez pedig nagyjából egy hétre lesz szükséged. A sétát a keleti parti Wallensedben tudod megkezdeni, majd pedig Bowness-on-Solwaynél érsz célba.
Az izgalmas vidéken végigvezető útvonal egyes szakaszai igen magas és keskeny római kori falakon visz végig. Nem árt azonban betérni a méltán híres Newcastle-i kastélyba, illetve a Szent Miklós székesegyházba, ahol akár meg is pihenhetsz egy kicsit.

Útvonalak a szomszédos országokban

Ha felfedeznéd a világ legszebb túraútvonalait, azonban nem szeretnél túl messzire utazni, akkor akár a szomszédos országokba ugyanúgy látogatást tehetsz. Az osztrák Schneeberg alig 70 km-re van a határtól, Budapesttől autóval csupán 2-2,5 óra. Két magas hegycsúcsa van, az egyik a Klosterwappen, a másik a Kaiserstein, amiket gyalog is könnyen megközelíthetsz. Választhatod persze a libegőt és a kisvasutat, amelyek ugyanolyan hangulatosak tudnak lenni, mintha egyedül járnád be a vidéket. A hegytetőn található hütték pedig tökéletesek arra, hogy pihenhess és megcsodálhasd a lenyűgöző panorámát. A közelsége és a szépsége miatt az egyik legkedveltebb közeli túraútvonal.

Nem kell messze menni a Szlovák paradicsomig sem, hiszem itt az ország egyik legnagyobb természetvédelmi tájegységén túrázhatsz. A meredek sziklafalak, a vízesések, a völgyek és a barlangok igazán izgalmassá teszik ezt az amúgy is varázslatos vidéket. A 800-1200 méteres magasságig vezető túra felejthetetlen élmény bárki számára, aki szeret egy kicsit elvonulni a világ zaja elől.

A világ legszebb túraútvonalai tehát mindenhol ott vannak. Nem muszáj napokat utaznod azért, hogy különleges helyeket fedezz fel.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky