h i r d e t é s

A világ 10 legnagyobb vára

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A világ 10 legnagyobb vára

2017. október 01. - 09:21

A Guiness Rekordok Könyve szerint a prágai vár a legnagyobb várkomplexum, míg a Wikipédia szerint a Windsori vár a legnagyobb lakott vár.

Ebben az érdekes cikkben a szerző több nagy várat is megmért a Google Maps és a KML kalkulátor segítségével és összeállított egy ötös listát.

10. Edinburgh-i vár (35,737 m2)


Forrás: flickr/VerseVend

Egy kihunyt vulkáni hegy tetején áll a skóciai edinburgh-i vár, mely egész Edingburgh látképét uralja. A ma látható épületek közül néhány a 16. századból való. Figyelemreméltó a Szent Margit kápolna, Edinburgh legrégebbi megmaradt épülete, mely a 12. században épült.

9. Aleppo citadellája (39,804 m2)

Aleppo citadellája
Forrás: flickr/CharlesFred

Az aleppoi citadella a világ egyik legrégebbi vára. Egy 50 m magas domb tetején áll Aleppo központjában, Szíriában. A dombot már az i.e. 3. évezred közepétől kezdve használták. Számos civilizáció elfoglalta, köztük a görögök, bizánciak, ayyubidák és a mamelukok. A ma látható épületek többsége a 13. században épült.

8. Himeji kastély (41,468 m2)

Himeji kastély
Forrás: flickr/celie

A Himeji kastélyt Japán legszebb kastélyának tartják és azon kevés épület közé tartozik, melyek túlélték a polgárháború, a földrengés és a bombázások pusztításait. A 14. században egy erődöt építettek itt, melyet az évszázadok során folyamatosan bővítettek. A kastélykomplexum, mely ma látható 1609-re készült el.

7. Budai Vár (44,674 m2)

Budai Vár
Forrás: flickr/kenyai

Magyarországon, Budapesten, a Várhegy déli csücskén áll a Budai Vár, melyet először a 13. században erősítettek meg egy mongol támadás után, amikor a budai polgárok egy könnyebben védhető vidéket kerestek. Ma a vár számos építészeti stílus kombinációjából áll, a gótikustól a barokkig. Többször megtámadták és ezt követően mindig az adott korra jellemző stílusban építették újjá.

6. Szepesi vár (49,485 m2)

Szepesi vár
Fotó: flickr/MiloÅ

A Szepesi vár (szlovákul: Spišský hrad) Szlovákia keleti részén az egyik legnagyobb középkori vári Közép-Európában. A vár fő részét egy kőfallal erődítették meg a 13. század első felében, míg az alsóbb részeket a 15. század közepén. A csodálatos fekvésű vár több filmforgatás helyszíne is volt, látható a Sárkányszív (1996) és Az Utolsó Légió (2006) című filmekben.

5. Hohensalzburgi vár (54,523 m2)

Hohensalzburgi vár
Fotó: flickr/DHausBT

A hohensalzburgi vár Salzburgban, Ausztriában található és az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt vár Európában. 1077-ben építették, majd 1495-1519 között jelentősen kibővítették, ekkor érte el ma is látható méreteit.

4. Windsori kastély (54,835 m2)

Windsori kastély
Fotó: wikipedia/Mark S Jobling

A windsori kastélyt szokás a világ legnagyobb lakott kastélyának is nevezni, annyi biztos, hogy ez Anglia legnagyobb kastélya. Egyike II. Erzsébet királynő hivatalos rezidenciáinak, aki az év során több hétvégét is itt tölt. A kastélyt hivatalos és magán célokra is használják.

3. Prágai vár (66,761 m2)

Prágai vár
Fotó: flickr/liber

A prágai vár az egyik legnagyobb vár a világon (a Guiness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb). A vár eredete a 9. századra nyúlik vissza, a 18. század második feléig többször is bővítették. A kastélyban számos látnivaló van, többek közt a Szent Vitus katedrális és a Szent György bazilika.

2. Mehrangarh erőd (81,227 m2)

Mehrangarh erőd
Forrás: flickr/closelyobserved.com

Bár hivatalosan erődnek nevezik, a Mehrangarh erődöt indiai várnak is hívhatjuk. Egy 122 m magas domb tetején áll, 36 m magas és 21 m hosszú falain 7 kapun keresztül lehet bejutni. Az erődöt 1409-ben építtette Jodhpur alapítója, Rao Jodha, miután ide tette át székhelyét Mandoreból. A ma álló épületek nagy része a 17. századból származik.

1. Malbork vára (143,591 m2)

Malbork vára
Forrás: flickr/janusz l

A lengyelországi Malbork a világ legnagyobb vára. 1274-ben építették a német lovagrend tagjai, akik székhelyként használták, hogy segítsenek legyőzni a lengyel ellenséget és hogy innen irányítsák balti területeiket. A várat számtalanszor bővítették, hogy képes legyen befogadni az egyre növekvő létszámú lovagságot, míg végül 1466-ban a lovagok Königsburgba vonultak vissza.

 

Forrás: A világ 10 legnagyobb vára


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s