fbpx A viharos hátszél úgy megtolta az utasszállító gépet, hogy rekordot döntött | CIVILHETES

h i r d e t é s

A viharos hátszél úgy megtolta az utasszállító gépet, hogy rekordot döntött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A viharos hátszél úgy megtolta az utasszállító gépet, hogy rekordot döntött

2020. február 10. - 08:37

 

A Ciara viharciklon hatalmas károkat okozott Nyugat-Európában, de az egyik utasszállító repülőgépet annyira megtolta az óriási szél, hogy közel másfél órával előbb érkezett a célállomásra, mint a tervezett.

80 perccel előbb érkezett célba, mint amennyi a tervezett repülési idő lett volna - Forrás: borsod24.com

A British Airways New Yorkból Londonba tartó járatát úgy megtolta a Ciara viharciklon szele, hogy megdöntötte a szubszonikus, azaz hangsebesség alatti repülés eddigi rekordját, írja a BBC.

A Boeing 747-436 időnként elérte az 1327 km/órás sebességet, így a normál időjárási körülményekhez képest 80 perccel gyorsabban, 4 óra 56 perc alatt teljesítette a távot. A rekordot eddig egy norvég utasszállító repülő tartotta 5 óra 13 perccel.

A BBC azért hozzáteszi, hogy ez nem számít hitelesített rekordnak, mert még nem elérhetőek a repülési időkre vonatkozó részletes adatbázisok. Szakértők szerint az ilyen viharok sokszor turbulenciát okoznak, de előfordulhat a mostanihoz hasonló eset is, amikor nemhogy semmi probléma nem történik, hanem még jelentősen le is rövidül az útidő.

Ezen a távon az abszolút rekordot egyébként egy Concorde tartja, ami 1996-ban 2 óra 52 perc alatt teljesítette a távot, de ez a típus szuperszonikus sebességgel, tehát a hangsebességnél gyorsabban repült.

Index.hu / borsod24.com


 

Kommentek

h i r d e t é s