h i r d e t é s

A Vénusz kellemesen meleg helynek tűnik a most felfedezett bolygóhoz képest

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Vénusz kellemesen meleg helynek tűnik a most felfedezett bolygóhoz képest

2021. április 29. - 15:52

 

Ausztrál csillagászok az olvadt lávánál is magasabb a hőmérsékletű bolygót fedeztek fel.

A kép illusztráció! - Forrás: Latest News+

A Southern Queensland University csillagásza, Brett Addison vezette az a kutatást, amelynek során rátaláltak a TOI-1431b, másik nevén MASCARA-5b elnevezésű exobolygóra, amely valószínűleg a legforróbb az eddig felfedezett bolygók közül, olyannyira, hogy a felszínén uralkodó hőmérséklet meghaladja néhány csillag hőfokát is.

A Tejútrendszerben található csillagok körülbelül 40%-a hidegebb nála.

A nappali hőmérséklet 2700 Celsius fokos, az éjszakai 2300 Celsius fok. Ez sokszorosa a Vénusz kén-dioxiddal telített, perzselő atmoszférájában mért értékeknek, amelyet 800 fok körülire becsülnek, valamint forróbb az olvadt lávánál is, amely pedig igen magas, 1500 Celsius fok körüli hőmérsékletet is elérhet. A Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet egyébként a Guinness Rekord szerint 56,7 Celsius fok, amelyet a Death Valleyben található Furnace Creekben mértek, Kaliforniában 1913-ban.

A forróság oka a TOI-1431b esetében a csillagához való közelsége, amelytől nagyon kis távolságban kering, átlagban két és fél naponta tesz meg egy kört körülötte. A kutatók szerint a bolygó eredetileg, kialakulásakor, távolabb helyezkedett el a csillagtól, később került hozzá valamilyen módon közelebb. A másik különleges jellemzője az exoplanétának, hogy retrográd módon, ellenkező irányban kering, mint ami a megszokott.

"Ha megnézzük a Naprendszert, minden bolygó ugyanabban az irányban kering, mint amerre a Nap forog, és mind ugyanabban a síkban helyezkedik el.
Ennek az új bolygónak a keringési pályája olyannyira megdőlt, hogy lényegében a másik irányba halad, mint amerre a csillag forog." - írta Addison az egyetem közleményében.

A TOI-1431b-t először a NASA észlelte még évekkel ezelőtt a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) segítségével, de akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy valóban bolygóról van-e szó. Ezt a tényt csak a mostani vizsgálatok erősítették meg, amely a sugárirányú sebesség mérésével jutottak erre a felfedezésre. A csillagászok számára új kutatási területet jelent a TOI, mivel elvétve lehet csak ilyen, úgynevezett ultra-hot Jupiter típusú bolygóval találkozni a megfigyelések során.

"Annyira forró, hogy abszolút semmi nem marad rajta életben. De így is rendkívül érdekes, mert így tanulmányozhatjuk a légkörét ezeknek a bolygóknak és megérthetjük, hogyan alakulnak ki és hogyan vándorolnak." - nyilatkozta Addison a The West Australian magazinnak. (raketa.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s