h i r d e t é s

A "vég kezdetét" emlegette a fehérorosz elnök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A "vég kezdetét" emlegette a fehérorosz elnök

2020. augusztus 17. - 06:36

 

Aljakszandr Lukasenka ellen és mellett egyaránt tüntettek vasárnap Minszkben. Fehéroroszország újraválaszott államfőjét közben támogatásáról biztosította az orosz elnök. 

Aljekszandr Lukasenka - Forrás: Euronews

"Változást akarunk, és nemcsak politikai értelemben. Azt akarjuk, hogy ne vegyék semmibe az emberéletet, a mostani vezetés ugyanis ezt teszi" - mondta az egyik demonstráló, Elena Szinkevics.

Az ország ötödik legnagyobb városában, Grodnóban is Aljakszandr Lukasenka távozását követelték, ahogyan a második legnagyobb településen, Gomelben is.

Az ellenzék szerint az augusztus 7-i elnökválasztást, amelyen elsöprő fölénnyel nyert az addigi elnök, elcsalták. Fehéroroszorszgában egy hete folyamatosak az összecsapások a tiltakozók és a rendőrség között.

Az állami hírügynökség jelentése szerint akár 70 ezren is lehettek azok, akik viszont azért vonultak utcára vasárnap, hogy támogatásukról biztosítsák a régi-új államfőt.

"A választás érvényes volt. Képtelenség meghamisítani a voksok több mint 80 százalékát. Ha a nép elveszíti az első elnökét, az mindenki számára a vég kezdete lesz" - fogalmazott Lukasenka.

Az államfő azt is kijelentette, hogy nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon egyeztetett, aki úgy tudni, támogatásáról biztosította Lukasenkát. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s