h i r d e t é s

A választások előtt jöhet még egy rezsicsökkentés?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A választások előtt jöhet még egy rezsicsökkentés?

2018. január 17. - 06:52

 

A volt energetikai államtitkár szerint a gáz árában van még tartalék, amit a kormány kihasználhat a választási kampányban. 

Egy évvel ezelőtti kimutatás szerint mi, magyarok kapjuk a legolcsóbban az energiát az európai országokhoz képest. Holoda Attila korábbi energetikai államtitkár az ATV Start műsorában elmondta, ez még most is így van, de hozzátette, hogy a számlán, amit a kezünkbe kapunk, kétféle ár szerepel. Egyik fele tartalmazza a konkrét energia (gáz, ill. villany) árát, a másik fele a rendszerhasználati díj összege. Miközben az energia világpiaci ára csökkent, a rendszerhasználati díj emelkedett. Tehát a fogyasztók semmivel nem jártak jobban, figyelembe véve a magyarok jövedelmi viszonyát is, ami nem egyezik meg a nyugat- európai jövedelmekkel.

A kérdésre, hogy megtehetné-e a kormány, hogy csökkentse a rendszerhasználati díjat, Holoda azt válaszolta, hogy

voltak rá próbálkozások, de ez nem volt olyan fontos a kormánynak, mivel a rendszerhasználatért felelős szervezetek állami kézbe kerültek, és a bejövő pénz az állam zsebébe került.

Viszont nem olyan régen magánkézbe került pl. a Mátrai Erőmű és a MET, az energiahivatal pedig január 1-től felemelte az energia árát, ugyanakkor a rendszerhasználati díjat ugyanannyival lecsökkentette. A fogyasztó ebből semmit nem vesz észre, viszont az energiaár felemelt része az új tulajdonos zsebébe kerül a belső struktúraátalakítás következtében, folytatta a szakember.

Azt is elmagyarázta, hogy a gáz ára a nemzetközi piacon 45 százalékkal, Magyarországon viszont az elmúlt öt év alatt csak 25 százalékkal csökkent. Tehát, a még fennmaradt százalékokkal a kormány csökkenthetné, legalább most a választási kampány részeként. Valószínű élni is fog ezzel a lehetőséggel, vélekedett Holoda.

Beszélt arról is, az energiafogyasztás mely területén tudna a lakosság spórolni.

„Az energiafogyasztás 65 százalékát teszi ki a földgáz, a megújuló energia a villanyfogyasztásra vonatkozik, tehát csak azzal lehetne spórolni. A gáz használata tiszta, megszoktuk, nehezen lehetne rávenni a lakosságot a villanyra való áttérésre. A távhő használata nálunk nagyon alulértékelt” - magyarázta.

Elmondta, a szocializmustól egy nagyon rossz távhőrendszert örököltünk, ezért sokan átálltak az egyedi fűtésre. Míg Nyugat-Európában a távhőrendszer kényelmesebb, olcsóbb, a lakások értéke magasabb, addig nálunk pont az ellenkezője a helyzet. Azzal, hogy kevesebben vannak rákapcsolódva a távhőrendszerre, így annak fenntartása, átalakítása sok pénzbe kerülne- jegyezte meg Holoda Attila.

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s