A tűzoltók háromnegyede elhagyná a pályát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A tűzoltók háromnegyede elhagyná a pályát

2019. augusztus 24. - 13:31

A szakszervezet felmérése szerint nagyon sok tűzoltó készül a pálya elhagyására, szinte minden válaszadó szerint magasabb bérre és a szolgálati nyugdíj visszaállítására lenne szükség.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közvélemény-kutatást indított a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdésekről. A ténylegesen vonulós beosztást betöltő hivatások tűzoltókat kérdezték meg a hivatásukat és életpályájukat érintő kérdésekről. A kérdőív 2019. augusztus 1-jén indult és két hétig érkezhettek válaszok. Összesen 1392 válasz érkezett.

“A kérdésekkel azt vizsgáltuk, hogy a tűzoltókra rátelepedett “szakmai” vezetés, azaz a katasztrófavédelem és a belügyminisztérium által óriási sikerként, a tűzoltók szemében azonban megalázó és a hivatást lealacsonyító életpályamodell milyen hatással van a ténylegesen tűzoltó szolgálatot teljesítőkre, valamint hogy a tűzoltók mit tartanának elfogadható alternatívának a sikeresnek hazudott, egyébként a tűzoltóságot, a hivatást megosztó és szétziláló életpályamodell-tákolmány helyett” - írja közleményében a szakszervezet.

Az eredmények szerint:

  • a válaszadók 73,9 százaléka fontolgatja a pálya elhagyását,

  • 9,1 százalékuk már lépéseket is tett ennek érdekében.

“Az állomány döntő többsége ugyan a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltás kényszerét, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy elegük volt a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból” - értékeli a szakszervezet az eredményeket.

A megkérdezettek több mint 95 százaléka válaszolta azt, hogy a magasabb bér és a szolgálati nyugdíj visszaállítása visszatarthatná a pályaelhagyásra készülőket, 71 százalékuk szerint a tűzoltóság függetlenítése a katasztrófavédelemtől is segítene.

A válaszadók legnagyobb része, 39 százalékuk szerint 2020 és 2022 között összesen 50 százalékos béremelésre lenne szükség. A válaszadók közel fele szerint a szolgálati nyugdíjnak 25 év szolgálat és betöltött 50. életév fölött kellene járnia. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s