h i r d e t é s

A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül

2019. július 16. - 13:25

 

NGC 3147 elnevezésű, halvány, aktív spirálgalaxis szívében – írták a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban bemutatott tanulmányban. - írja az Érdekes világ

A kép illusztráció! - Forrás: JPL - NASA

A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt egy fekete lyuk körül a Hubble űrteleszkóp: egy vékony gázlemez örvénylik egy 130 millió fényévnyire lévő, szupermasszív fekete lyuk körül. A jelenlegi elméletek alapján egy ilyen lemez nem létezhetne az 

Eddig úgy vélték, a fekete lyukak az NGC 3147-eshez hasonló galaxisokban "éheznek", mivel a gravitációval a lyukba áramló anyag nem elég, hogy táplálja őket. Ezért rejtély, hogy jöhetett létre egy éhező fekete lyuk körül vékony lemez, ami azokra a sokkal nagyobb lemezekre hasonlít, amelyeket rendkívül aktív galaxisokban találtak.

A csillagászok az NGC 3147 galaxist eredetileg azért választották ki, hogy alátámasszák azt az elméletet, mely szerint növekvő lemez alakul ki, ha hatalmas mennyiségű gázt nyel el egy fekete lyuk. A lemez azonban hajlamos a letöredezésre és halványabbá válik, amint kevesebb a beáramló anyag mennyisége – írja a NASA.


Forrás: JPL - NASA

„Ez ugyanolyan lemez, mint amelyet ennél ezerszer vagy százezerszer fényesebb objektumoknál látunk. A nagyon halvány galaxisokban tapasztalható gázok dinamikájának jelenlegi elmélete nyilvánvalóan megbukott” – mondta Stefano Bianchi, a tanulmány társszerzője, az olaszországi Universita degli Studi Roma Tre kutatója.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s