fbpx A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya | CIVILHETES

h i r d e t é s

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020. november 11. - 15:25

 

Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, amelyben az blokk működéséhez szükséges nukleáris üzemanyagot helyezik el. A reaktor aktív zónájában megy végbe a nagy mennyiségű hő felszabadulásával járó nukleáris láncreakció.

A 330 tonna tömegű, 4,5 méter átmérőjű és 12 méter magas reaktortartályt az az Atommas gépgyártó vállalathoz tartozó AEM Tyehnologii Rt. dél-oroszországi, volgodonszki üzemében készítették. A gyártás során több mint 750 műveletet hajtottak végre. Az Akkuyui Atomerőmű számára készült reaktortartály sikeresen teljesítette a több mint 300 minőségellenőrzési tesztet. A reaktortartály 20 nap alatt érkezett meg az Atommas cimljanszki víztározó partján fekvő dokkjából az Akkuyui Atomerőmű keleti tehertermináljára.

"Az Akkuyui Atomerőmű telephelyén aktívan zajlanak az építési-szerelési munkák. Beépítették az
1-es blokk néhány kulcsfontosságú szerkezeti elemét: a kettős falú védőburkolat belső burkolatának második szintjét, egy konzolos, valamint egy egyszerű tartószerkezetet, továbbá beemelték a  zónaolvadék-csapdát is. Az ütemtervnek megfelelően szállítják a telephelyre a főberendezéseket: szeptember végén a keleti teherterminálra érkezett az első blokk négy gőzfejlesztője, ma pedig az atomerőmű első blokkjának a szíve, a reaktortartály érkezett meg. A reaktortartály csaknem 3000 kilométert tett meg az AEM Tyehnologii, az Atommas volgodonszki gyárától Törökország első atomerőműve, az Akkuyui Atomerőmű telephelyéig
" – mondta Szergej Buckih, az épülő atomerőmű igazgatója.

A követelményeknek megfelelően a reaktortartálynak át kell esnie a beléptetési ellenőrzésen. Egy erre a célra felállított bizottság ellenőrzi, hogy a tervezési és kísérő dokumentáció hiánytalan és minőségileg kifogástalan-e, majd különböző eszközökkel alapos vizsgálatnak vetik alá magát a reaktortartályt, amit ezután átadnak azt a beszerelést végző szakembereknek.

A török Nemzeti Nukleáris Szabályozó Testület (NDK) és az általa akkreditált független ellenőrző szervezetek az Atommas telephelyén a gyártás mindegyik szakasza során ellenőrizték és vizsgálták a reaktortartályt. A helyszíni építés-szerelési munkák mindegyikét az NDK és az általa akkreditált független ellenőrző szervezetek felügyelik.


 

Kommentek

h i r d e t é s