h i r d e t é s

A téli hideg ellenére ki kellett lakoltatni egy angyalföldi társasház összes lakóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A téli hideg ellenére ki kellett lakoltatni egy angyalföldi társasház összes lakóját

2021. január 26. - 19:16

 

Az épület, melynek állapota 30 éve ismert, mégsem újították fel, életveszélyessé vált. A lakók fele másik ingatlanba költözhet, 14 család azonban nehéz helyzetbe került. A lakók és az önkormányzat most egymásra mutogatnak.

Forrás: Google Street View

A január hidegben kellett egyik napról a másikra elhagyni az otthonukat a budapesti Mosoly utca 25. lakóinak. A házat ugyanis életveszélyessé nyilvánították, kedden a gázt is kikapcsolták.

Azoknak, akik bérelték a lakást, az önkormányzat másik ingatlant utalt ki. Ugyanakkor a 14 magántulajdonos, illetve akik szívességből laktak valakinél, különösen rossz helyzetbe kerültek.

Az épület rossz állapotáról évtizedek óta tudni lehetett, azonban a 90-es években így is privatizálták a lakások egy részét. A ház, melynek állapota az évek során csak tovább romlott, most 53 százalékban a XIII. kerületi önkormányzat tulajdona.

2013-ban aztán az önkormányzat és a magántulajdonosok megegyeztek az épület felújításáról, aminek a költségeit az önkormányzat előfinanszírozta volna, a ház közgyűlése viszont csak 2018-ban szavazta meg a felújítást. Hogy erre miért kellett öt évet várni? Az önkormányzat szerint ez a lakók hibája, a lakók szerint viszont az önkormányzaté. A felújítás azonban ezután sem kezdődött meg. Vadas Katalin, a kerület ingatlangazdálkodó divízióvezetője híradónknak azt mondta: amikor 2018-ban a közgyűlés megszavazta, hogy a közös képviselő kérjen be ajánlatokat, akkor azaz ajánlat, amit a közös képviselő társaságuknak eljuttatott, nem volt kellően kidolgozott.

Tavaly már olyan rossz állapotban volt az ingatlan, hogy a statikai szakvélemény életveszélyesnek minősítette. Idén januárban pedig a Katasztrófavédelem azonnali kiürítést rendelt el.

Arra, hogy az önkormányzat mint többségi tulajdonos miért nem kezdeményezte korábban a ház felújítását, Vadas Katalin azt mondta, azért mert az önkormányzat nem hozhat pénzügyi döntést a többi tulajdonos feje felett. (atv.hu)

Helyreigazítás (2021. január 28. 12:14)

"Tavaly már olyan rossz állapotban volt az ingatlan, hogy a statikai szakvélemény életveszélyesnek minősítette. Idén januárban pedig a Katasztrófavédelem azonnali kiürítést rendelt el."

Ezzel szemben a cikk tárgyát képező eljárásban a katasztrófavédelem semmilyen formában nem vett részt, így következésképpen nem is dönthetett úgy, hogy azonnali hatállyal el kell hagyni az épületet. - írta szerkesztőségünknek címzett levelében a Fővárosi Katasztrófavédelmi igazgatóság.


 

Kommentek

h i r d e t é s