h i r d e t é s

A tavasz a megújulás időszaka, ne feledkezzünk meg magunkról sem

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

A tavasz a megújulás időszaka, ne feledkezzünk meg magunkról sem

2023. március 22. - 16:27

Itt a tavasz, és a természet végre megújul. A fák zsenge zöld leveleket hoznak, kinyílnak a tavaszi virágok és újra hallhatjuk a madarak hangját. 

Miért épp mi maradnánk ki a tavaszi megújulásból? Ne feledkezzünk meg a saját egészségünk védelméről sem. Mutatjuk hogyan lehetnek olcsóbbak a szűrővizsgálatok és hogyan legyünk egészségtudatosabbak!

Mi magyarok félig büszkén, félig viccesen szoktuk kijelenteni, hogy mi bizony csak akkor megyünk orvoshoz, ha visznek. Közben pedig a szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Dacára annak, hogy valószínűleg mindenkinek elmondja a háziorvosa, hogy mennyire fontos, hogy rendszeresen törődjön az egészségével, mégis nehezen megy át a köztudatba, hogy mennyi betegség megelőzhető lenne szűrésekkel.

A súlyos betegségek sosem egyik napról a másikra alakulnak ki. A jelei gyakran már hónapokkal, vagy akár évekkel korábban jelentkeznek, és szűrővizsgálattal akkor is felfedezhetők, ha még egyáltalán nem okoznak tüneteket.

Minden betegség sokkal könnyebben – és mindenekelőtt jóval olcsóbban – gyógyítható, ha hamar felismerik. Sok esetben egy egyszerűbb életmódváltlással is megakadályozható egy komolyabb betegség kialakulása, vagy egy rövidebb gyógyszeres kezeléssel könnyen gyógyítható. Nem érdemes tehát megvárni, míg nagy lesz a baj.

A Covid-járvány kevés pozitív hatása közé tartozik, hogy valamelyest egészségtudatosabbá tett minket. Láttuk az egészségügyi rendszer megroppanását a nyomás alatt, ami még mindig nem tért teljesen magához. Továbbra is óriási várólistákkal kell szembesülnünk, ha egy-egy gyakrabban látogatott szakterület orvosát keresnénk fel.

Viszont most már nem félünk saját kezünkbe venni a sorsunkat, és többen indulnak segítségért magánúton. A magánorvos viszont sosem volt olcsó, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig még megterhelőbb lehet anyagilag.

Hiába járnánk szívesen szűrővizsgálatokra, ha azok ára százezres nagyságrendű, így az egészségtudatosság mellé pénzügyi tudatosságra is szükség van. A spórolásra remek lehetőséget ad az egészségpénztár, Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője mindjárt mutatja hogyan.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Nem muszáj magunkat azonnal tetőtől talpig megvizsgáltatni. Minden életkornak megvannak a maga ajánlott szűrővizsgálatai. Ehhez persze mi is hozzátehetünk, különösen akkor, ha a családi anamnézisünkben rendszeresen felbukkannak bizonyos betegségek.

30 éves kor felett már érdemes lehet többféle szűrésen is részt venni, például nőgyógyászati vagy urológiai szűrővizsgálaton, bőrgyógyászati szűrésen, tüdőszűrésen vagy esetleg vastagbél szűrésen. A 40-es éveinkben ezekhez hozzátehetjük a csontsűrűség-mérést is.

Ha komplett menedzserszűrést szeretnénk, abban sokféle vizsgálatot találunk, kezdve az általános állapotfelméréstől egy sor laborvizsgálaton keresztül a belgyógyászati, kardiológiai vagy ideggyógyászati vizsgálatokig. A szűrőcsomag ára viszont százezres nagyságrendű is lehet. Ezt csökkenthetjük, ha egészségpénztáron keresztül fizetünk.

Mit fizethetünk egészségpénztárból?

Az egészségpénztár egy olyan különálló számla, amelyet direkt azért nyitunk, hogy onnan az egészségügyi kiadásainkat fizessük. Ha akarunk, gyűjthetünk itt nagyobb összeget is komolyabb beavatkozásokra, de nem muszáj. Amit befizettünk, másnap már fel is használhatjuk.

És hogy ezzel hogyan spórolunk?

Az egészségpénztári befizetéseink 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból – mondja Simondán Eszter. Ez lényegében egy, az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatás, amellyel olcsóbbá tehetjük a magánorvost, a szűrővizsgálatokat vagy a gyógyszereket és orvosi segédeszközöket.

Néhány pénztár külön szűrővizsgálati csomagot is kínál. Ezek olyan komplett vizsgálati csomagok, amelyek tartalmukban a menedzserszűrésre hasonlítanak, de havi rendszerességgel kell fizetnünk értük egy kisebb összeget. Ezért évente egyszer, vagy ha azt szeretnénk, akkor kétévente egyszer mehetünk el szűrővizsgálatokra. Így a szűrővizsgálati csomag ára sokkal könnyebben viselhető, hiszen havonta csak párezer forintot fizetünk ki, és nem egyszerre százezer forint körüli összeget. Ezek a csomagok még egyszerre fizetve is olcsóbbak, mint a rendelőintézetek menedzserszűrés csomagjai.

Vannak olyan pénztárak, amelyek nem kínálnak szűrővizsgálati csomagot, viszont fizethetünk náluk olyan egészségbiztosítást, ami szűrővizsgálatokat tartalmaz.

A Patika Egészségpénztárnál például elérhető olyan egészségbiztosítás, amelynek keretében évente komoly szűrővizsgálatokon vehetünk részt. A vizsgálatok tartalmaznak belgyógyászati vizsgálatokat, laborvizsgálatokat, EKG-t, hasi és kismedencei ultrahangot.

Az OTP Egészségpénztár két egészségbiztosítási csomagja szintén tartalmaz szűrővizsgálatokat, amelyeken évente egy alkalommal részt vehetünk. Ezek tartalma némiképp eltér, így a nekünk leginkább megfelelőt választhatjuk ki közülük.

A Prémium Egészségpénztár különálló szűrővizsgálati csomagot kínál, amelyért havonta 2700 forintot kell fizetnünk, és gyógyszerár-támogatást is tartalmaz.

Akár egészségtervet is készíttethetünk

Az egészségtervet kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos dokumentum. Ez annak a terve, hogy hogyan maradjunk egészségesek, illetve hogyan állítsuk helyre az egészségünket. Ha egy háznak vagy egy pénzügyi évnek lehet terve, akkor miért ne készíttethetnénk az egészségünkhöz is? Általában az életünket is előre tervezzük, és még ha nem is írjuk le előre az egyes lépéseket, valamilyen várakozásunk mindenképpen van, hogy hol szeretnénk tartani 5 vagy 10 év múlva.

Az egészségtervet szakorvos készíti, és egy teljes állapotfelméréssel kezdődik. Az eredményeket aztán az orvos kiértékeli, majd, ha szükséges, újabb vizsgálatokat javasol és tanácsokat ad, hogy milyen életmódbeli változtatásokat tegyünk, hogyan étkezzünk vagy milyen sporttevékenységet végezzünk.

Az egészségterv keretében igénybe vett prevenciós, azaz betegségmegelőző szolgáltatások – és itt már a kezelések is számítanak – után további 10% adó-visszatérítést kaphatunk, ha egészségpénztáron keresztül fizetünk – teszi hozzá a szakértő.

Ez tehát nemcsak hasznos, de anyagilag is megéri. Az egészségtudatossággal pedig nemcsak hosszú ideig egészségesebbek maradhatunk, de közelebb juthatunk egy teljesebb, örömtelibb öregkorhoz is. Nem mellesleg több pénzünk marad más dolgokra.


h i r d e t é s

Clicky