h i r d e t é s

A szlovák miniszterelnök szerint országa az összeomlás szélén áll

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A szlovák miniszterelnök szerint országa az összeomlás szélén áll

2022. szeptember 28. - 11:14

Szlovákia miniszterelnöke szerint az emelkedő villamosenergia-árak miatt országa gazdaságát az „összeomlás” veszélye fenyegeti – írja az Index.

Eduard Heger - Forrás: Felvidék.ma

A cikk szerint Eduard Heger a Financial Times-nak azt mondta, hogy az Oroszország ukrajnai invázióját követő hatalmas áremelkedés „megöli gazdaságukat”, ha nem kapnak több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől. Ha ez nem történik meg, kénytelen lesz államosítani az ország áramellátását – figyelmeztetett.

Bár Szlovákia jelentős nukleáris és vízenergia-termelő, a legnagyobb energiaszolgáltatója az év elején úgy döntött, eladja felesleges energiáját energiakereskedőknek. Ezek a kereskedők azonban most mintegy ötször magasabb piaci áron adják vissza az energiahordozókat Szlovákiának.
A szlovákok 500 euróért veszik meg azt, amit ők 100 euróért adtak el – árulta el Heger, hozzátéve, hogy emiatt az Európai Bizottság terve, amely szerint 140 milliárd eurós többletadót vetnének ki a blokk energiatermelőire, nem működne Szlovákiában.

„Ha többletadót akarunk, annak európai szintűnek kell lennie” – vélekedett a szlovák kormányfő, és hozzátette: súlyos következményei vannak annak, hogy Moszkva az uniós szankciókra válaszul megpróbálja elzárni a gázszállításokat. Mindez idén nyáron rekordszintre emelte a villamosenergia-árakat – mondta.

Heger szerint az EU-s többletadókból származó bevételeket egyenletesen kellene elosztani az EU-ban, ami Szlovákiának mintegy 1,5 milliárd eurós bevételt jelentene. Emellett pedig azt szeretné, ha Brüsszel felszabadítana 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális fejlesztési forrást, amelyet a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére lehetne fordítani.

Ellenkező esetben a szlovákiai vállalkozások bezárnak, és ez tulajdonképpen az egész gazdaságot összeomlasztaná

– figyelmeztetett a kormányfő. Ha Brüsszel nem siet Pozsony segítségére, „akkor ezt az áramot meg kell tartanunk a vállalataink és a háztartásaink számára, hogy ne omoljunk össze. Nem akarjuk ezt tenni, de ha nem lesz más segítség, akkor erre a megoldásra kényszerülünk” – tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök felszólította továbbá Brüsszelt, hogy az esetleges többletadót terjessze ki a közvetítőkre is, akik szintén profitálnak a magas árakból.

Szlovákiában az energiaszámlák a háztartások átlagos kiadásainak 10 százalékát teszik ki. Az országnak emellett ráadásul aránytalanul nagy a nehézipari ágazata. Heger pedig arra figyelmeztetett, hogy ezek a gyárak hamarosan aláírják a jövő évi energiaellátásra vonatkozó szerződéseket. „Ezeknek a vállalatoknak el kell kezdeniük a vásárlást, és ha a kereskedők elkezdenek 500-600 eurót árazni megawattóránként, akkor megölik a gazdaságunkat” – fogalmazott.

A Slovalco alumíniumgyártó, amely a nemzeti villamosenergia-fogyasztás közel tizedét adja, már leállította a termelést a magas árak miatt. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky