h i r d e t é s

A szegedi városi menetrend a Google Térképen is elérhető

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A szegedi városi menetrend a Google Térképen is elérhető

2019. május 02. - 13:34

 

Szeged közösségi közlekedésének menetrendjével bővült a Google Térkép. 

Forrás: szeged.hu

A Google, Szeged Megyei Jogú Város, a Szegedi Közlekedési Társaság és a DAKK Zrt. együttműködésének köszönhetően mostantól Szeged minden villamos, trolibusz és busz menetrendje elérhető a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében.

A Google Térkép célja, hogy minél átfogóbb és pontosabb információval támogassa a felhasználókat a tájékozódásban. Havonta több mint egymilliárdan használják a térképet világszerte, sokan közülük közösségi közlekedéssel kapcsolatos információt keresnek. A Google, Szeged Megyei Jogú Város, a Szegedi Közlekedési Társaság és a DAKK Zrt. együttműködése ezen a területen jelent előrelépést, mivel mostantól a teljes szegedi városi menetrend elérhetővé válik a Google Térképen.

A Google Térkép legfőbb célkitűzése, hogy segítse a felhasználókat a tájékozódásban, útvonalaik egyszerű megtervezésében. Ehhez nem csupán földrajzi adatok szükségesek, hanem közlekedési, többek között menetrendi információk is. Nagyon örülünk, hogy mostantól a közös kezdeményezésnek köszönhetően a teljes szegedi közösségi közlekedés menetrendje elérhetővé válik a térképen, mely ezáltal is segíti a helyieket és az idelátogatókat útvonalaik könnyebb megtervezésében.

 – mondta Bíró Pál, a Google magyarországi vezetője.
A Google Térkép 2007 óta szolgáltat közösségi közlekedési adatokat. A funkció mára a világ 78 országának és több mint 3,8 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza. A helyi közösségi közlekedési adatok több magyar városban is elérhetőek már, többek között Budapesten, Miskolcon és Pécsett.

A városi közlekedési rendszereknek lépést kell tartani a technológiai és informatikai fejlődéssel is: Szegeden milliárdos forrásokat fordítottunk a közlekedési infrastruktúra és a járműpark fejlesztésére, emellett kiemelt figyelmet kaptak az utasok kényelmét szolgáló fejlesztések is, aminek szerves része az utastájékoztatás.

Minden szegedi jármű ingyenes wifivel közlekedik, és az országban elsőként érintéses bankkártyával lehet jegyet venni a fedélzeti automatáinkban. A Google Térkép alkalmazás mostantól nem csak az egyéni közlekedés megtervezéséhez nyújt segítséget, de alternatívákat is kínál.

Mindez azt jelenti, hogy minden számítógépen, táblagépen és okostelefonon akár egyetlen kattintással elérhetővé válik a szegedi menetrend a városlakók mellett a turisták számára is

- mondta Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

A rendszer segítségével a városi utazások még tervezhetőbbé válnak: a megállókban, a honlapon, és az applikációk mellett a Google Térkép szolgáltatás tovább növelheti a közösségi közlekedés versenyképességét. A Google Térkép használatával az utazás megtervezésekor a szegediek egy komplex tájékoztatást kapnak: a térképen követhető mely megállóhoz, hogyan tudnak eljutni, elsétálni, ott milyen közlekedési eszközöket vehetnek igénybe, és a menetrend szerint milyen menetidőre számíthatnak úti céljuk eléréséhez.

A kibővült Google Térkép app elérhető Androidon és iOS-en, illetve a maps.google.hu weboldalon. Az útvonaltervezéshez egyszerűen meg kell nyitni az alkalmazást, majd rákattintani a képernyőn található kék nyílra. Ezzel rögtön megnyílik az útvonaltervező felület, ahol megadhatjuk a kiindulási pontot és az úti célt. Ezt követően a “busz” ikonra kattintva, megjelennek a lehetséges útvonalak, amelyek közül kiválaszthatjuk a számunka leginkább megfelelőt. Az utazást akár egy későbbi időpontra is megtervezhetjük. Ehhez meg kell adnunk, hogy hány órakor szeretnénk indulni, vagy azt, hogy mikorra szeretnénk megérkezni: az alkalmazás ennek megfelelően akár több útvonalat is javasol.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s