h i r d e t é s

A sci-fi már valóság: stabil miniveséket nyomtattak ausztrál kutatók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A sci-fi már valóság: stabil miniveséket nyomtattak ausztrál kutatók

2020. november 25. - 06:18

 

Nagy számú, stabil minőségű minivesét hoztak létre ausztrál kutatók a háromdimenziós nyomtatáshoz hasonló eljárást magába foglaló technológia révén.

A vesekutatások egyik illusztrációja - Forrás: EN/TW

Az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) és az amerikai Organovo nevű biotechnológiai vállalat közös kutatásának eredményei a Nature Materials című folyóiratban jelentek meg.


Élőszövet növesztése lépésenként, laboratóriumi körülmények közöttgrafika: star-protocols.cell.com

Az őssejtek ezúttal is nélkülözhetetlenek

A tanulmány azt szemléleti, hogy őssejtek háromdimenziós bionyomtatásával a szervátültetéshez megfelelő méretű veseszövetlemezeket lehet létrehozni.

Az eljárás során egy "őssejtpasztából" készített "biotintát" préselnek ki egy számítógép-vezérelt pipettán keresztül, létrehozva a mesterséges élőszövetet.

Akkorák csupán, mint egy köröm

Noha a bionyomtatással készült mini kiválasztószervek csupán körömnagyságúak, felépítésükben hasonlítanak egy valós méretű veséhez, megtalálhatóak bennük az apró szűrőként működő nefronok.

Remény a személyre szabott kezelésekre

A szakemberek egy sor olyan gyógyszert teszteltek a miniveséken, amelyek veseproblémákat okoznak az embereknél.

"A gyógyszer által kiváltott veseprobléma az egyik legsúlyosabb mellékhatás, amelyet nehéz előre jelezni állattanulmányok révén." - mondta Melissa Little, az MCRI professzora

Melissa Little, az MCRI professzora hozzátette, hogy a bionyomtatással létrehozott emberi vesék praktikus megoldást jelentenek a toxicitás tesztelésére.

A szakember szerint a technológia magában hordozza a személyre szabott vesekezelések és végső soron a beültethető veseszövetek létrehozásának lehetőségét. (MTI/Nature/MCRI/Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s