h i r d e t é s

A Ryanair-vezér szívesen küld egy példányt Nagy Mártonnak a "Közgazdaságtan kezdőknek" című könyvből

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Ryanair-vezér szívesen küld egy példányt Nagy Mártonnak a "Közgazdaságtan kezdőknek" című könyvből

2022. június 14. - 17:13

A Ryanair elítéli a légitársaságokra kivetett magyar különadót és egy újabb, még az előzőnél is indulatosabb hangvételű friss közleményében szólította fel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy magyarázza meg, miért kell a koronavírus és Ukrajna miatt vesztséges légitársaságokat „extraprofit-adóval” sújtani.

A közlemény szerint az ír diszkont légitársaság Nagy Mártontól az alábbi kérdésekre vár választ:

  • A légitársaságokat a magyar családok védelmében terhelik az új adóval, miközben a szektor a koronavírus és az orosz-ukrán háború miatt rekordveszteségektől szenved.
  • Miért kell a magyar családoknak és az ideutazóknak magasabb jegyárat fizetniük, amikor a magyarországi légiközlekedés is két éve szenved a Covid és Ukrajna miatt?
  • Hogyan segíti a magyar családokat a légiközlekedési adó?

A Ryanair közleménye szerint ez a különadó

nem extraprofit-adó, hanem egy országúti rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elszakadt a valóságtól.

Miközben már európai kormányok csökkentik a légiközlekedést terhelő adókat annak érdekében, hogy segítsék a forgalom helyreállását, a turizmust és a munkaerőpiacot a járvány után, Magyarország adót vet ki a veszteséges légitársaságokra, mint a Wizz Air és a Ryanair, tovább rontva a magyarországi légiközlekedés és turizmus versenyképességét.

A Ryanair üdvözli az ellene indított fogyasztóvédelmi vizsgálatot és hozzáteszi, hogy és hozzáteszi, hogy a vizsgálatot arra is ki kellene terjeszteni, hogy hogyan vethet ki a magyar kormány „extraprofit-adót” egy veszteséges iparágra. Amikor a veszteséges légitársaságok megpróbálnak talpra állni, a legutolsó dolog, amire nekik, vagy az utasoknak szükségük van, az egy újabb adó.

A közlemény idézi a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary szavait:

Az érthető, hogy Magyarország miért vet ki extraprofit-adót az olaj-és gázszektorra, amely az orosz-ukrán háború miatt váratlan nyereségre tett szert. De az, hogy az extraprofit-adót a légiközlekedési szektorra kiterjesztik, ami küzd a talpraállásért a 2 évig tartó koronavírus-járvány és az ukrán háború után, azt mutatja, hogy Nagy miniszterúr elfelejtette a közgazdaságtant.

A Ryanair-vezér fel is ajánlotta, hogy küld Nagy Mártonnak egy könyvet, a "Közgazdaságtan kezdőknek" címűt (egy könyvsorozatra utalva).

A cégvezér szerint ezeket az adókat a nehéz helyzetben lévő utasok és a veszteséges légitársaságok nem fogják tudni elviselni, ezért a magyarországi légiforgalom drámai mértékben vissza fog esni egy olyan időszakban, amikor a turizmus fellendülőben van. O’Leary azt kéri Nagy Mártontól, hogy vonja vissza ezt az „ostoba” adót, vagy legalábbis korlátozza azt az olyan iparágakra, mint az olaj vagy a gáz, amelyek váratlan nyereséget termelnek, és ne a légitársaságokra, amelyek rekord veszteséget jelentenek. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky