h i r d e t é s

A Roszatom vezérigazgatója felkereste a bangladesi atomerőmű építési területét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Roszatom vezérigazgatója felkereste a bangladesi atomerőmű építési területét

2020. március 18. - 16:45

 

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a Bangladesi Népköztársaságban tett látogatása során 2020. március 17-én Dakkában találkozott Sheikh Hasinával, Banglades miniszterelnökével.

Alekszej Lihacsov (a képen jobbra) útja során ellátogatott a Ruppuri Atomerőmű építési területére.

A találkozó alkalmával a felek megvitatták az atomenergia békés célú felhasználásával kapcsolatos kétoldalú együttműködés kérdéseit.

Az orosz küldöttség tagjai felkeresték az épülő létesítményeket és megtekintették a Zöld Várost, amelyet kifejezetten a projekten dolgozó orosz szakemberek számára készült.

- „Az építkezés jó ütemben halad. Örömmel tapasztaljuk, hogy szakembereink teljes életet élhetnek, biztosított a szabadidős tevékenység és az orvosi ellátás is ebben a speciálisan számukra kialakított körzetben” – jegyezte meg Alekszej Lihacsov miután látogatást tett az atomerőmű építési területén.

A látogatás során szerződéscsomagot írtak alá az atomenergetika területén történő együttműködés bővítéséről. Egyebek között aláírták az Oroszországi Föderáció kormánya és a Bangladesi Népköztársaság kormánya között a bangladesi atomerőmű építéséről szóló megállapodást módosító jegyzőkönyvet, amelynek értelmében a felek együttműködnek a Ruppuri Atomerőmű üzemeltetésében, karbantartásában és javítási munkálataiban. A jegyzőkönyvet orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Yeafesh Osman bangladesi tudomány- és technológiaügyi miniszter írta alá.

A jegyzőkönyv értelmében hosszú távon biztosított az orosz vállalatok részvétele a Ruppuri 1-es és 2-es blokk üzemeltetésében és karbantartásában valamint a szükséges javítások elvégzésében. Az orosz vállalatok szállíthatják az ehhez szükséges berendezéseket és tartalék alkatrészeket, továbbá biztosítják a karbantartó személyzet képzését az atomerőmű teljes üzemideje alatt. Ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy a Roszatom állami atomenergetikai konszern a Ruppuri Atomerőmű teljes életciklusa alatt elvégezze az atomerőmű üzemeltetését karbantartását, és javítását.

Ezenkívül a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL és a Bangladesi Atomenergia Bizottság – Alekszej Lihacsov vezérigazgató és Yeafesh Osman tudomány- és technológiaügyi miniszter jelenlétében –  nukleáris üzemanyag-szállításról szóló szerződést kötött.. Ennek értelmében a Ruppuri Atomerőmű két blokkja számára az üzemidő végeztéig a TVEL szállítja az üzemanyagot.. A Ruppuri Atomerőmű lesz egyébként az első olyan 3+ generációs, orosz technológiát használó külföldi létesítmény, amely 18 hónapos nukleáris üzemanyagciklus szerint üzemel.

Alekszej Lihacsov látogatása során megbeszéléseket folytatott Abulkalam Abdul Momennel, a Bangladesi Népköztársaság külügyminiszterével és Yeafesh Osman tudomány- és technológiaügyi miniszterrel is.


 

Kommentek

h i r d e t é s