fbpx A Roszatom svéd atomerőmű reaktortartályát bontotta el | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Roszatom svéd atomerőmű reaktortartályát bontotta el

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Roszatom svéd atomerőmű reaktortartályát bontotta el

2021. december 07. - 06:23

 

Svédországban a Roszatom részvételével sikeresen befejeződött a leállított Barsebäck Atomerőmű reaktortartályának szétbontása 

A Barsebäck Atomerőmű 1-es blokk reaktortartálya - Forrás: Roszatom

A Roszatomhoz tartozó német NUKEM Technologies az Uniper Anlagenservice céggel konzorciumot alkotva sikeresen befejezte Svédországban a Barsebäck Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályának feldarabolását és a tartály darabjainak reaktoraknából történő kiemelését.

A bontás első szakaszában a reaktortartályt termikus vágási technológiát használva 0,9 és 1,8 m közötti magasságú gyűrűkre szeletelték fel. A felszeletelt reaktortartály darabjai 12–24 tonnát nyomtak. A reaktortartályt lépésenként, fentről lefelé haladva összesen 13 gyűrűre vágták fel ami után az alsó zárószelvény maradt. A gyűrűket kiemelték a reaktoraknából és ezután további, jobban kezelhető darabokra vágták azokat, hogy elférjenek a speciális konténerben. Összesen 430 tonnányi anyagot bontottak el a reaktortartály feldarabolásával, ami 13 hónapot vett igénybe.  

2019-ben hozta létre a NUKEM Technologies és az Uniper Anlagenservice az UNNU elnevezésű konzorciumot, amely elnyerte a svédországi Oskarshamn Atomerőmű  illetve a Barsebäck Atomerőmű két-két reaktortartályának leszerelésére vonatkozó szerződést.

A bontást Barsebäckban kezdték és Oskarshamnban folytatják, így tudják a leghatékonyabban szervezni a felmerülő feladatokat. Az elmúlt 13 hónap alatt  sikerült a bontáshoz használt eszközöket teljesen a feladathoz igazítani, ezért a másik három reaktortartályt a lehető leghatékonyabban és a legbiztonságosabb módszerekkel bontják majd el. A munkához használt termikus vágási technológiát már alkalmazták korábban is több német projektekben. A svédországi munka 2024-ben Oskarshamnban fejeződik be.

"Fontos mérföldkő ez a projekt a cégünk számára, a reaktortartályok lebontásához használt termikus vágási technológia hatékonyságát sikerült bizonyítanunk. Biztos vagyok benne, hogy a most kidolgozott technológiával és a szakértői csapattal a Barsebäck erőmű reaktortartályának bontása során szerzett tapasztalatok birtokában a másik három reaktortartályt is sikerülni fog a biztonsági előírások betartásával a szerződésben meghatározott időre leszerelni. Gratulálok a csapatnak és a sikeres projekt összes résztvevőjének." – mondta Szergej Molodcov, a NUKEM Technolgies ügyvezető igazgatója.

"A svédországi reaktortartály volt az első olyan forralóvizes atomerőművi reaktor (BWR), amelynek szétszerelését a Roszatom végezte. Izgatottan várjuk e jelentős projekt következő lépését" – mondta Vagyim Szuhih, a NUKEM felügyelőbizottságának elnöke, a TVEL üzemanyaggyártó vállalat atomerőművek leszerelésével foglalkozó rendszerintegrátor részlegének vezetője.


 

h i r d e t é s