h i r d e t é s

A román kormány megtéríti minden kényszerszabadságról visszatért alkalmazott bérének 41,5%-át

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A román kormány megtéríti minden kényszerszabadságról visszatért alkalmazott bérének 41,5%-át

2020. június 01. - 07:54

 

A kormány három hónapos időtartamig megtéríti minden kényszerszabadságról munkába visszaálló alkalmazott bérének 41,5%-át – írja egyebek mellett a munkaügyi minisztérium pénteki közleményében.

A kép illusztráció! - Forrás: TransferWise

A támogatást a munkáltató kapja, és annak összege nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 41,5%-át.

A támogatás utólagos térítéses, azaz a munkáltató kiadja az alkalmazott bérét, majd a következő hónapban, 25-e után, elektronikus úton igénylést nyújt be a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökséghez, amelyhez csatolja a jogosultak névsorát és egy felelősségvállalási nyilatkozatot.

A támogatás csak azoknak az alkalmazottaknak jár, akik legkevesebb 15 napot kényszerszabadságon voltak a szükségállapot vagy a veszélyhelyzet ideje alatt. A munkáltatók 2020. december 31-éig nem bonthatják fel azon alkalmazottak szerződését, akikre támogatást kértek. Ez utóbbi kitétel alól kivételt képeznek az idénymunkások, vagy azok az esetek, amikor a szerződésbontásra nem a munkáltatónak tulajdonítható okból kerül sor.

Az igénylés modelljét legtöbb öt nappal a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet megjelenése után feltöltik az országos munkaerő-foglalkoztatási ügynökség honlapjára.

A minisztérium legfeljebb tíz nappal a dokumentáció beérkezése után átutalja a megfelelő összeget a munkáltató számlájára.

A leendő sürgősségi kormányrendelet kedvezményezettjei közé tartoznak a 2005/1-es törvény szerint egyéni munkaszerződéssel dolgozók is.

Azok a vállalkozók, akik több tevékenységi körben dolgoznak, és amelyek közül legalább az egyikre vonatkoznak az illetékes hatóságok által megállapított korlátozások, választhatnak a bértámogatási intézkedés vagy a kényszerszabadság meghosszabbítása között 2020. június 1-jétől e korlátozások feloldásáig.

Másrészt a kormány támogatja azon 50 év fölötti munkavállalók alkalmazását, akik a szükségállapot vagy a veszélyhelyzet ideje alatt önhibájukon kívül veszítették el állásukat, és akiket munkanélküliként regisztráltak a területi munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek. Így minden ebbe a kategóriába tartozó munkavállaló után, akit 2020. június 1-je és december 31-e között meghatározatlan időre és teljes munkaidőben alkalmaznak, a munkáltatók megkapják havonta, 12 hónapos időszakra, a munkavállaló bérének 50%-át, de nem többet mint 2500 lejt.

Hasonló kedvezményben részesül az a munkáltató is, aki év vége előtt 16 és 29 év közötti fiatalokat, illetve olyan munkavállalókat alkalmaz, akiket önhibájukon kívül elbocsátottak nyugati munkaadóik.

Azok a vállalkozók, akik ezt a támogatási formát választják, nem bonthatják fel azon munkavállalók szerződését, akik után támogatást kaptak, még legalább 12 hónapig azt követően, hogy lejárt a bértámogatás 12 hónapja. Amennyiben ezt az előírást nem tartják be, a munkavállalók kötelesek kamatostól visszafizetni az ügynökségnek a teljes támogatási összeget.

A jogszabály ugyanakkor kimondja: azokban az ágazatokban, amelyekben továbbra is tilos a tevékenység újraindítása, a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bértámogatása megszakítás nélkül tart a korlátozások feloldásáig. (Agerpres) / hirmondo.ro


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s