h i r d e t é s

A rendőrség egy intézkedéssel hat alapjogot sértett meg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A rendőrség egy intézkedéssel hat alapjogot sértett meg

2018. július 25. - 20:21

Az Európai Baloldal az érintett rendőri vezetők felelősségre vonását követeli.

Illusztráció: MTI Fotó: Balázs Attila

A Független Rendészeti Panasztestület friss állásfoglalása szerint a rendőrség az alapjogot súlyosan sértő intézkedést hajtott végre Vajnai Attila ellen tavaly szeptemberben, a budapesti Klauzál téren.

Mint ismert, Vajnai Attila rendőri intézkedést kért egy horogkeresztes, Hitlert ábrázoló náci propaganda közszemlére tétele miatt, a volt pesti gettó területén. A kerületi rendőrök az ügyben való eljárás helyett az Európai Baloldal elnökét a földre teperték, megbilincselték és nyilvános helyen megmotozták.

A Panasztestület állásfoglalása szerint a rendőrség intézkedése több szempontból is sértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát, valamint a személyi integritáshoz, a tulajdonhoz, az emberi méltósághoz, a testi egészséghez és a személyes adatok védelméhez való alapjogát is.

A Panasztestület a 40 oldalas állásfoglalásban nyomatékosan felhívta a kerületi rendőrkapitány felelősségére is a figyelmet:

A Testület ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének az ORFK Hivatala vezetőjének címzett tájékoztató levelében már az szerepel - a korábbi rendőrségi dokumentumokban említett passzív ellenszegülés tanúsítása helyett -, hogy a bilincselés indoka az volt (a korábban említett indokok mellett) hogy a panaszos aktívan ellenszegült.

A kapitányságvezető levelében foglaltak erősen aggályosnak tekinthetők, figyelemmel a panaszügyben keletkezett valamennyi korábbi rendőrségi dokumentumra, illetve a perdöntő jelentőségű videofelvételekre. A Testület erre a körülményre nyomatékosan felhívja az országos rendőrfőkapitány figyelmét.

Az Európai Baloldal a megállapított jogsértések miatt az ügyben érintett rendőri vezetők felelősségre vonását követeli. Aggasztó a magyar közélet szempontjából, hogy az ilyen súlyos jogsértéseket csak hosszadalmas bizonyítási eljárás után lehetett megállapítani, hogy a rendőrségen belül inkább a “mundér becsületét” védik, az állampolgárok jogai helyett.
 
Európai Baloldal
Sajtóiroda
amiidonk.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s