h i r d e t é s

A Philae ébredésére vár az ESA

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Philae ébredésére vár az ESA

2015. február 04. - 20:52
0 komment

 

A Philae landolóegység még novemberben hajtotta végre sikeresen történelmi küldetését, mely során a Rosetta űrszondáról leválva sikeresen leszállt egy üstökösre.

A szonda energiája azonban csakhamar lemerült - most pedig a tudósok azt várják, hogy kisüssön végre a nap a felszínen.

A szonda pontos helyét sajnos az elmúlt hónapokban a Rosetta által készített nagyfelbontású képekkel sem sikerült meghatározni. Az Európai Űrügynökség (ESA) csillagászai állításuk szerint nagyjából tudják, hol sikerült végül megkapaszkodnia a Pilae-nek, miután landolás után kétszer is visszapattant a felszínről. A leszállás egy sötét völgyben vagy gödörben sikerült, melyet Abydosnak kereszteltek, így aztán a Philae nem jut elég napfényhez ahhoz, hogy napelemei segítségével feltölthesse magát és jelentkezhessen - legalábbis egyelőre.

A kutatók az utolsó rádióüzenetek alapján egy 350*30 méteres részre szűkítették le a landolási helyet, ennél többet azonban azóta sem tudtak megállapítani, pedig a Rosetta által készített képeket pixelről pixelre fésülték át a robot után kutatva. "Igazából sok Philae-t találtunk, és éppen ez a probléma" - mondta el Stephan Ulmec, a leszállóegységért felelős csapat vezetője.

Szikla vagy szonda?

Ulmec elmondása szerint a szondát nagyon nehéz megkülönböztetni a természetes képződményektől, az üstökös pedig még ha ez a fekete-fehér felvételekről nem is válik nyilvánvalóvá, hatalmas. Ulmec elmondása szerint felmerült az is, hogy katonai szakértőket vonnak be, de aztán arra jutottak, hogy egy szondát keresni egy üstökös felszínén és álcázott tankok után kutatni földi felvételeken túlságosan eltérő feladatoknak számítanak.

Ha a robotnak sikerül végre elegendő energiát gyűjtenie ahhoz, hogy beindítsa - egyébként magyar szakemberek által tervezett - energiaforrását, és stabil kapcsolatot hozzon létre a földi irányítókkal. Jelenleg nincs is más terv arra, hogyan lépjenek vele kapcsolatba, a szakemberek szerint azonban a várakozás meghozza majd gyümölcsét.

{flike}


 

h i r d e t é s