h i r d e t é s

A Pfizerrel oltottaknál a védettség visszaesik néhány hónap után

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Pfizerrel oltottaknál a védettség visszaesik néhány hónap után

2021. augusztus 22. - 07:12

Az Oxford Egyetem kutatói vizsgálták az oltóanyagok hatásosságát.

AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V első és második adagja, Janssen, Sinopharm és Pfizer-BioNTech - felhasznált ampullái Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos rendelőjében 2021. május 20-án. - Fotó: MTI/Balázs Attila

Nem túl szívderítő hírek érkeztek a Pfizer-vakcináról. A Financial Times cikke az egyik leghíresebb oktatási intézmény, az Oxford Egyetem kutatását prezentálta, amely szerint a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken.

A kutatásban hétszázezer brit beteget vizsgáltak, és már a delta-variánst is számításba tudták venni. Aki megkapta a második Pfizer-oltást, annál egy hónap elteltével kilencven százalékosra csökken a védettség. Ez a második hónapban 85, majd a harmadikban 78 százalékra csökken. Öt hónap elteltével viszont már csak ötvenszázalékos védettséget nyújt a Pfizer, hasonlóan az AstraZenecához.

A tanulmány kiemeli azt is, hogy az mRNS-vakcinával oltott személyeknek, azaz akiket Pfizerrel és Modernával oltottak, szükségük lehet egy emlékeztető oltásra, hogy biztosan védettek legyenek a delta-variánssal szemben.

Egy korábbi kutatás szerint a delta-variánssal megfertőződött oltottak szervezetében ugyanolyan számban van jelen a vírus, mint az oltatlanokéban. A kutatók szerint a Pfizer 15 százalékkal hatásosabb a delta-variáns ellen, mint az AstraZeneca. Az utóbbinál azonban lassabban kezd csökkenni a védettség. Öt-hat hónappal a beadást követően a védelem szintje körülbelül ugyanakkora. (Index)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s