fbpx A Pegasus-ügyről tájékozódott Mesterházy Attila az AH-nál | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Pegasus-ügyről tájékozódott Mesterházy Attila az AH-nál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Pegasus-ügyről tájékozódott Mesterházy Attila az AH-nál

2021. szeptember 10. - 13:21

 

A Pegasus kémszoftverrel kapcsolatban tájékozódott az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatójánál az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke pénteken.

Forrás: ZDNet

Mesterházy Attila az MSZP Facebook-oldalán, az AH fővárosi székháza elől közvetített online sajtótájékoztatón a megbeszélés után azt mondta, kevés konkrét eredménnyel zárult a találkozó, így továbbra sem lehet tudni, hogy a magyar kormány rendelkezik-e ilyen kémszoftverrel.
    

A főigazgató arról sem beszélhetett, hogy a sajtóban megjelent neveket valóban megfigyelték-e - közölte. Hozzátette: ezeket a megfigyelési eszközöket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat használja, ezért jövő hétre időpontot kért Pintér Hedvig főigazgatóhoz.

A Bárdos Szabolcs AH-főigazgatóval történt megbeszéléséről az ellenzéki képviselő elmondta, parlamenti képviselőt a főigazgató tájékoztatása szerint nem figyeltek meg az elmúlt időszakban. Szólt arról is, hogy az AH vezetője indifferensnek nevezte a megfigyeltek munkakörét, vagyis hogy újságírót, ügyvédet, politikust hallgatnak-e le, mert a célhoz kötöttség határozza meg a munkájukat.
    

Hozzátette: az AH megrendelő, ha bárkit meg akar figyeltetni, akkor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz kell fordulnia és minden esetben vagy a bíróság, vagy a miniszter engedélye alapján járhat el. Mesterházy Attila szóvá tette, hogy másfél hónapja kért időpontot az ügyben Varga Judit igazságügyi minisztertől, de nem kapott választ.
    

Az MSZP-s politikus kitért arra is, hogy az ügyet az AH is vizsgálja, ahogy bejelentések alapján a Legfőbb Ügyészség, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik. A politikus javasolta, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hozzon létre egy tényfeltáró bizottságot, mert konkrét ügyekben csak az járhat el, annak tagjai - titoktartás mellett - jogosultak például betekinteni az aktákba. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s