h i r d e t é s

A Pegasus tündöklése és bukása

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A Pegasus tündöklése és bukása

2022. január 19. - 17:26

 

Az izraeli adatvédelmi hatóság vizsgálata arról számolt be, hogy a rendőrség NSO hackertechnológiát használt izraeliekkel szemben – írja a Jerusalem Post.

A kép illusztráció! - Forrás: Szeged365

Matanyahu Englman államellenőr és az adatvédelmi hatóság kedd este bejelentette, hogy nyomozást indít a rendőrségen a Calcalist jelentés miatt, amely azzal vádolja a bűnüldöző szerveket, hogy az NSO Group Pegasus hackertechnológiáját használták izraeli állampolgárok ellen.

ÁLLÍTÓLAG A RENDŐRSÉG FELTÖRTE HÉTKÖZNAPI ÁLLAMPOLGÁROK TELEFONJAIT, KÖZTÜK NETANJAHU-ELLENES TÜNTETÉSEK VEZETŐIT.

A vádak, ha igazak, különösen nagy port verhetnek fel, mert a jelentés szerint a rendőrség szükséges bírósági engedélyek nélkül járt el, néha elegendő volt a Legfőbb Ügyészség jóváhagyása, vagy máskor pedig csak a rendőrség hivatalos jóváhagyása.

A rendőrség kedd reggel kezdetben kategorikusan cáfolta a cikket anélkül, hogy foglalkozott volna a jelentés meggyőzőnek tűnő bizonyítékaival. Később azonban az Israel Police Insp.-Gen. Kobi Shabtai személyesen foglalkozott a vádakkal, tagadva, hogy a rendőrség NSO-t vagy hasonló hackertechnológiát használt volna a korrupcióval gyanúsított polgármesterek, a meleg büszkeség-felvonulások elleni aktivisták vagy a Benjámin Netanjahu-ellenes tüntetők mobiltelefonjai ellen.

"MINDEN A SZÜKSÉGES TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁSSAL TÖRTÉNIK."

Kedd este Yoav Telem, az izraeli rendőrség nyomozási főosztályvezető-helyettese annyit mondott, hogy a fejlett technológiai technikákat, például a mobiltelefonok feltörését csak súlyos bűncselekménnyel gyanúsítottak ellen, és a bíróság jóváhagyása után alkalmazzák.

EZZEL SZEMBEN EGY TV CSATORNA ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY A RENDŐRSÉG A CELLEBRITE CÉG TECHNOLÓGIÁJÁT HASZNÁLTA FEL  TILTAKOZÓK MOBILTELEFONJÁNAK FELTÖRÉSÉRE.

Omer Bar Lev közbiztonsági miniszter több nyilatkozatot adott ki a nap folyamán. Kedden reggel azt mondta, hogy elvégezte az első ellenőrzést, és meg volt győződve arról, hogy a jelenlegi rendőrség nem tört fel izraeli állampolgárok mobiltelefonjait megfelelő bírósági jóváhagyás nélkül.

"NINCS GYAKORLATA AZ IZRAELI RENDŐRSÉGNEK A LEHALLGATÁSNAK VAGY AZ ESZKÖZÖK FELTÖRÉSÉNEK A BÍRÓ JÓVÁHAGYÁSA NÉLKÜL" – mondta Bar Lev a jelentésre reagálva.

Később kijelentette, hogy megvizsgálja a rendőrség esetleg visszaélt-e az NSO-val vagy más mobiltelefon-hackelési technológiával izraeli állampolgárokkal szemben, még az ő mandátuma előtt, tehát megvizsgálják a múltbéli – Netanjahu elnöksége idején történt – lehetséges visszaéléseket.

A megdöbbentő jelentés, hatalmas hiányosságokat tár fel az NSO szoftverével végzett lehallgatások, és a rendőrség és az államügyészség narratívái között a bizonyítékgyűjtés és az állampolgárok személyiségi jogainak tiszteletben tartása ügyében.

A jelentés szerint a rendőrség 2013 óta használja kiskapuként a mobiltelefon-hackelési technológiát, mivel az adott technológiát nem tárgyalták a korábbi törvények, amelyek maguk is a technológia létezése előtt születtek.

A történelmi ellentmondás ellenére a bírósági határozatokból és a korábbi precedensekből egyértelműen kiderült, hogy a Pegasus állítólagos rendőri felhasználása szabályos gyilkosságok, korrupció és egyéb ügyek gyanúsítottjai ellen, ha igaz, a törvényes határok nyilvánvaló megsértését jelentené, mivel azokat  bírósági végzés nélkül hajtották végre.

A jelentés azt sugallja, hogy korábban a rendőrség megúszta ezt a magatartást azzal, hogy a mobiltelefonok illegális feltörése során gyűjtött bizonyítékokat „becsomagolta” „IT intelligenciával szerzett információként”, de a forrás felfedése nélkül.

Állítólag az államügyészség és a Legfőbb Ügyészség egyes tisztviselői titokban tartották, amikor megadták a jóváhagyások egy részét, amihez el kellene magyarázniuk, hogyan kerülhetik meg a bíróságokat.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője kérdéseket intézett a rendőrséghez, egyúttal megerősítette, hogy hivatalának nincs független felhatalmazása arra, hogy a nem terrorizmussal összefüggő ügyekben bírósági jóváhagyás nélkül engedélyezze a mobiltelefon-feltörését.

Az izraeli törvények értelmében a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) jogosult az ilyen mobiltelefon-hackelés végrehajtására bírósági végzés nélkül, hogy megakadályozza a palesztinok, arab-izraeli vagy izraeli zsidók közelgő terrortámadásait, amennyiben az ügynökség különböző vezető tisztségviselői, vagy a Legfőbb Ügyészség írja alá.

UGYANEZ A JOGKÖR – BÍRÓSÁGI VÉGZÉS NÉLKÜL – NEM LÉTEZIK A RENDŐRSÉG SZÁMÁRA, ÉS TERMÉSZETESEN NEM A TERRORIZMUSSAL KAPCSOLATOS ÜGYEKBEN SEM.

A Pegasust Yohanan Danino volt rendőrfőnök vásárolta meg 2013-ban, használatát pedig Roni Alsheich akkori rendőrfőnök 2015-ben fokozta – áll a jelentésben. Alsheich a Shin Bet-től érkezett, és új, hírszerzési hátterű tisztviselőket vont be a rendőrségre, akiknek más kulturális megközelítésük volt a bizonyítékok gyűjtésében, mint a hagyományosabb, a bírósági jóváhagyásra váró megközelítés.

A jelentés szerint Amir Ohana volt igazságügyi miniszter idején a rendőrséget arra utasították, hogy a Benjamin Netanjahu-ellenes tüntetők ellen használja a mobiltelefon-hackelést.

A kormánypártok azt nyilatkozták, ha igaz, a tettek sértik a demokratikus kormányzás és a jogállamiság elveit.

A Knesszet Belső Biztonsági Bizottságának vezetője, MK Merav Ben-Ari (Yesh Atid) azt mondta, hogy a jövő héten összehívja bizottságát a botrány miatt.

"A RENDŐRSÉG, AMELY FELELŐS AZ IZRAELI ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÁÉRT, NEM SÉRTHETI BIZTONSÁGUKAT ÉS DEMOKRATIKUS JOGAIKAT!" – mondta Ben-Ari. (fuhu.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s