h i r d e t é s

A PDSZ kéri, hogy Maruzsa az érettségi időpontjáról vonja vissza a döntést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A PDSZ kéri, hogy Maruzsa az érettségi időpontjáról vonja vissza a döntést

2020. április 25. - 10:29

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az egyeztetés az érettségiről csak színház volt és hamisnak tartja az abból levont következtetést. - írja a hvg.hu

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton.

Az államtitkárnak címzett levélben azt írták, hogy

az egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalták, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy ön kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett.

Pénteken jelentette be Maruzsa, hogy egyeztetett a Nemzeti Pedagógus Karral, a Pedagógusok Szakszervezetével, a Klebersberg Központtal, az Oktatási Hivatallal és az országos tiszti főorvossal is és arra jutottak, hogy az érettségi vizsgákat nem halasztják el.

Közölte, hogy a kormány május 4. és 21. közé jelölte ki az érettségi időpontját, de ez változhat a járványhelyzet alakulásától függően.

A PDSZ azt írta a levelében, hogy "elutasítja az egyeztetésnek ezt a színházi formáját, és hamisnak tartja az abból levont  következtetést."

Azt is kifogásolta a szakszervezet, hogy a hat megkérdezett szervezetből csak az Országos Diáktanács véleményét hozta nyilvánosságra Maruzsa: annak 19 tagjából 17-en támogatták az érettségi május 4-ei kezdetét.

Kérdés, hogy milyen információk alapján szavazott a 19 diák. Vajon tudták-e, hogy a május 4-ei érettségi elhalasztásának mi az alternatívája? A jogszabályokban és az államtitkári kommunikációban ennek nyoma sincs.

A PDSZ szerint a döntéssel olyan, akár krónikus betegségben szenvedő, vagy veszélyeztetett családtagokkal rendelkező fiatalokat is a májusi érettségire szorítanak, akik jogosan féltik a továbbtanulásukat.

Nem az a kérdés, hogy lebonyolíthatók-e a vizsgák, hanem az, hogy mekkora kockázattal. A PDSZ szerint egyetlen ember egészségét és életét sem szabad veszélyeztetni olyan esetben, amikor nincs maximális biztonság és van kockázatmentes alternatíva. Márpedig lehetőség van az érettségik és az egyetemi őszi szemeszter kezdetének elhalasztására, és ezen túl is jó pár más lehetőség kínálkozik, beleértve akár a jegymegajánlást vagy az online érettségit is

- írták.

A szakszervezet arra szólította fel Maruzsát, hogy azonnal vonja vissza a döntését.

Ha ezt nem teszi meg, ön is legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke

- zárul a levél. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s