h i r d e t é s

A parlagfű-allergia tüneteit így enyhítsük

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A parlagfű-allergia tüneteit így enyhítsük

2018. augusztus 16. - 09:22

 

Javában tart a parlagfűszezon, sokan szenvednek allergiás tünetektől. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk a panaszok enyhítésére.

Parlagfű - Forrás: MTI

Bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is. Az antihisztamin-tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba, alkalmazásuk azonban döntően nem ettől, hanem hatóanyag-tartalmuktól és a tünetektől függ. Tabletták, cseppek és szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves és milyen panaszai vannak. A megfelelő készítmények kisgyermekkorban és egyes esetekben kismamáknál is biztonsággal alkalmazhatóak.

Tényleg álmosítanak?

"Az antihisztaminokat két csoportba soroljuk" - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az első generációs, avagy szedatív antihisztaminok álmosító hatásúak, illetve gyakrabban okoznak mellékhatásokat (szájszárazság, kettős látás, vizelet-visszatartás), mint a második generációs, nem-szedatív készítmények. Ezeknél sem árt azonban vigyázni, főleg vezetésnél, mert enyhe álmosító hatás bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál is jelentkezhet. Alkohollal együtt fogyasztva pedig a mellékhatások fokozódnak.

Nem mindegy, milyen tünetre, mit használunk

Dr. Augusztinovicz Monika néhány gyakori példát említve elmondta, hogy a szénanáthás tünetek esetén a második generációs készítmények váltak be inkább, mivel ezek mellett kevésbé jelentkezik fáradtság. Csalánkiütés esetén azonban hasznos az első generációs gyógyszerek enyhén nyugtató mellékhatása. Ha a betegnél az orrdugulás a fő panasz, akkor desloratadine- és fexofenadine-, levocetirizine-tartalmú készítmények csökkenthetik a tünetet, de ilyenkor egyéb kiegészítő kezelésre is szükség van.

Kölcsönhatások más gyógyszerekkel

Antihisztaminos készítményt várandósság alatt és a szoptatás időszakában csak orvosi konzultáció alapján lehet szedni, illetve van néhány olyan betegség, amelyek esetén szintén óvatosságot igényel a használatuk. Ilyen többek közt a prosztata-megnagyobbodás vagy a glaukóma. Ezek részletes felsorolását egyébként a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása vagy - recept nélkül kapható készítmények esetében - beszerzése előtt erről mindig tájékozódjunk! Fontos még, hogy bizonyos gyógyszerek - például antidepresszánsok és néhány gombaellenes szer - kölcsönhatásba léhpetnek antihisztaminnal együtt szedve. A rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válhat.

Akár egész szezonban szedhetjük

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Ha a pollenallergia tüneteire szedjük, akkor akár egész pollenszezonban szedhetjük,sőt, hosszú távon alkalmazva inkább hatékonyak, mintha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmaznánk. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában 1-2 óra szükséges.

hazipatika.com


 

Kommentek

h i r d e t é s