h i r d e t é s

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019. május 03. - 14:07

 

2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkját.

Illusztráció: MTI

A VVER-1200 típusú, 3+ generációs innovációs blokk a hálózati szinkronizálást követően 240 MW teljesítményszinten termelt áramot, miután a szakemberek elvégezték a szükséges vizsgálatokat és megtettek minden olyan intézkedést, amelyek a későbbi megbízható és biztonságos üzemeltetéshez szükségesek. 

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkja már a harmadik az Oroszországban épült hasonló blokkok sorában. Az első ilyen típusú egységet, a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítésének első blokkját 2016-ban indították el, és azóta 18,3 milliárd kWh villamos energiát termelt. A második hasonló blokkot a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésében 2017-ben állították termelésbe. 

Alekszandr Loksin, az ASZE Rt. elnöke, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányításáért felelős első vezérigazgató-helyettese kiemelte: „A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja először kapcsolódott az orosz villamosenergia-hálózatra, és megkezdte a villamos energia termelését. A jeles esemény annak eredményeként valósulhatott meg, hogy szakemberek ezrei és szervezetek százai dolgoztak a projekten. Az új blokk kereskedelmi üzemkezdetéig még sok munkát kell elvégezni, ugyanakkor az újabb blokk hálózatra kapcsolásával összességében joggal beszélhetünk a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs projektjének sikeréről.”

Andrej Petrov, a Roszenergoatom konszern főigazgatója, az ASZE Rt. építési ágazatának első alelnöke, azt mondta:

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkjának indítása 12 nappal a tervezett határidő előtt történt meg. A blokk hálózatra kapcsolását követően kezdődik meg a kísérleti kereskedelmi üzem, amelynek során a teljesítményt a névleges szintre, 100 százalékra emelik, majd várhatóan 2019 decemberében a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkját üzembe helyezik.

Háttér:

Az innovatív 3+ generációs blokkok jobb technológiai-gazdasági mutatókkal bírnak, amelyek szavatolják az üzemeltetés teljes biztonságát. A VVER-1200 típusú blokkok legfőbb jellemzője, hogy azok egyesítik az aktív és a passzív biztonsági megoldásokat, és így az atomerőművek a lehető leghatékonyabb védelmet élvezik a külső és a belső hatások ellen. A passzív biztonsági rendszerek a villamosenergia-betáplálás teljes kiesése esetén az üzemeltető személyzet részvétele nélkül is működőképesek. A VVER-1200 típusú blokkokat úgynevezett zónaolvadék-csapdával is ellátják. Ez egy olyan eszköz, amely képes felfogni egy rendkívüli kis valószínűségű, zónaolvadással járó baleset esetén az olvadékot.  A passzív hőelvezető rendszer áramhiány esetén biztosítja, hogy a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor maradék hőjét el lehessen vezetni. 

A 3+ generációs blokkok jobb gazdasági mutatóinak köszönhetően az egység teljesítménye 20 százalékkal nőtt, a kiszolgáló személyzet létszáma ugyanakkor 30-40 százalékkal csökkent, a fő berendezések tervezéskor várható élettartamát megduplázták, elérve a 60 éves életartamot, amely akár további 20 évvel hosszabbítható meg.

A Novovoronyezsi Atomerőmű jelenleg a legnagyobb villamosenergia-termelő egység a Voronyezsi régióban. A térség hozzávetőleg 90 százalékát látja el villamos energiával és 90 százalékban fedezi Novovoronyezs városának hő- és melegvíz-ellátását, továbbá több mint 20 nagyvállalat és Csernozjom Gazdasági Körzet 2,3 millió lakosának energiaellátását biztosítja.
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának fő tervezője az Atomenergoprojekt Rt., fővállalkozója az ASZE, a Roszatom állami konszern mérnökdivíziója.


 

Kommentek

h i r d e t é s