h i r d e t é s

A neves amerikai Magyarország-szakértő szerint Orbán és a többi populista képmutató szélhámos

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A neves amerikai Magyarország-szakértő szerint Orbán és a többi populista képmutató szélhámos

2019. február 13. - 14:12

 

Anne Applebaum írt a populistákról a Washington Postba. - írja a magyarnarancs.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A képmutatás a magyarázat arra, hogy ezek a populisták miért ássák alá a sajtószabadságot, miért vonják befolyásuk alá az ügyészséget és a rendőrséget – írja a Washinton Postban megjelent publicisztikájában a neves történész, Kelet-Európa-, Magyarország-szakértő Anne Applebaum.

Applebaum arról ír, hogy az elmúlt hónapokban publicisták, elemzők és tudósok, „tintát pazarolva” próbálták megmagyarázni, kik is azok a populisták, milyen közös jellemzőik vannak. A történész szerint azonban eddig mindenki lyukra futott: szerinte nem a rasszizmus, nem az identitáspolitika, és még csak nem is a nacionalizmus az, ami összeköti Donald Trumpot és az európai populistákat.

Applebaum azt írja, hogy egyetlen jellemvonás van, ami összekapcsolja Trumpot, Andrej Babišt, Marine Le Pent és Orbánt Viktort, ez pedig nem más, mint a képmutatás. Szerinte ezek a politikusok nem a nép szószólói, hanem szélhámosok, és bár arról beszélnek, nem a Nyugat ellenségei ők, hanem olyan művészek, akik profitálni akarnak abból.

Applebaum több példával is alátámasztja az állítását: Trump például a bedminsteri golfklubjában éveken keresztül több illegális bevándorlót foglalkoztatott, alacsony bérért dolgoztatva őket. A szerző a cseh, szintén bevándorlásellenes Babišt is említi, akinek gyáraiban alulfizetett mongol, vietnami és ukrán munkások dolgoztak.

Orbán kapcsán arról ír Applebaum, hogy bár a magyar miniszterelnök magát a migráció és az Európai Unió ellenségének festi le, kormánya valójában letelepedési kötvényprogramot futtatott, amely több mint 19 ezer embernek tette lehetővé, hogy letelepedjen Magyarországon. A történész megemlíti, hogy Orbánhoz közeli emberek pedig személyesen is jól jártak az EU-s támogatásoknak köszönhetően.

Applebaum szerint a képmutatás a magyarázat arra, hogy ezek a populisták miért ássák alá a sajtószabadságot, miért vonják befolyásuk alá az ügyészséget és a rendőrséget. A szerző azt írja, hogy a képmutatás a válasz arra is, hogy miért hazudnak a populisták. „A magánérdekük nagyon különbözik attól, mint amit a nyilvánosság felé mutatnak, és nem akarják, hogy ezt más is megtudja” – teszi hozzá a történész.

magyarnarancs.hu


 

h i r d e t é s