h i r d e t é s

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta, mekkora kezdőfizetésre lenne szükség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta, mekkora kezdőfizetésre lenne szükség

2022. május 25. - 14:17

Minimum 400 ezer forintos kezdőfizetésre lenne szükség.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke - Forrás: Alfahír/Facebook

Az ATV Start vendége Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke volt, aki többek között a fizetésekről, a pedagógussztrájkról és annak kilátásairól beszélt.

A Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elemzése az oktatás minden szegmensét lefedi, a tanárok munkaviszonyát, a tanár-diák arányt, valamint a pedagógusok kereseti lehetőségeit is a különböző régiókban és iskolatípusokban, majd ezek kerülnek összehasonlításra. Habár sokkal mélyebb részletességgel kerül elemzésre az adathalmaz – magyarázta Horváth.

Az elnök elmondása szerint minél hamarabb szeretnék felvenni a kapcsolatot a felelős miniszterrel vagy a köznevelésért felelős államtitkársággal, emellett a szakképzéssel és a felsőoktatás irányítóival is fent szeretnék tartani az együttműködést.

A sztrájknak akkor van értelme, ha a munkáltatónak ezzel valamilyen kárt lehet okozni, habár a pedagógus szakmánál ez nehezebb Horváth Péter szerint. Kiemelte: akkor lehet érvényes egy sztrájk, ha nagyon sokan csatlakoznak hozzá, szinte mindenki. Arra nem lát sok esélyt, hogy tömeges felmondásokkal gyakoroljanak nyomást a kormányra, mivel kevésbé látható, hogy megfelelő nagyságú tömeg gyűlne össze ehhez.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökének az a problémája a sztrájkkal, hogy ha egy ilyen jellegű hangulat alakul ki egy tantestületben, akkor az megnehezíti az együttes munkát, ami természetesen a diákságra és oktatásuk minőségére is hatással van.

Ha valaki ezt a pályát választja, akkor nagyon alapvető dolognak kellene lennie, hogy megkapja azt a fizetést, amely mellett nem kell egyéb állásokat vállalnia a létfenntartáshoz vagy mondjuk a családalapításhoz, hogy a feladataira tudjon koncentrálni, ne a pénz miatt kelljen aggódnia – fejtette ki Horváth.

Hozzátette: a kutatásból is látszik, hogy a pedagógusok bére leszakadóban van a többi diplomás fizetéstől, a 2016-ig emelkedő tendenciát mutattak a bérek a 2013-as fizetésemelés után, a diplomás átlagbér 80-85 százalékához közelítettek, most viszont ismét 60 százalék körül mozog.

Ideális kezdőfizetésént 400 ezer forintot jelölt meg az elnök, ez egy 60 százalékos fizetésemelést jelentene a pályakezdők esetében. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s