h i r d e t é s

A németek hallani sem akarnak arról, hogy kárpótlást fizessenek a lengyeleknek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A németek hallani sem akarnak arról, hogy kárpótlást fizessenek a lengyeleknek

2022. szeptember 02. - 06:43

A német szövetségi kormány lezártnak tekinti a náci Németország által a második világháborúban okozott veszteségek jóvátételével összefüggő ügyeket.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A német szövetségi kormány lezártnak tekinti a náci Németország által a második világháborúban okozott veszteségek jóvátételével összefüggő ügyeket – közölte csütörtökön a német külügyminisztérium szóvivője Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes jóvátételi követelésekről szóló varsói bejelentésével kapcsolatban.

A német szövetségi kormány változatlan álláspontja szerint a második világháborús jóvátétellel összefüggő kérdéseket mind sikerült lezárni.

Lengyelország is „már régen, 1953-ban lemondott minden további jóvátételről, és ezt a döntést többször megerősítette

– írta a külügyminisztériumi szóvivője hírügynökségeknek megküldött állásfoglalásában.Kiemelte, hogy a jóvátétel ügyének lezárása az egyik alapkő, amelyre „a mai európai rend épül”. Ugyanakkor Németország továbbra is vállalja a második világháborúért viselt „erkölcsi és politikai felelősségét”.   

 Kifejtette: Berlin álláspontja szerint a német újraegyesítés külpolitikai vonatkozásait, így a jóvátételi kérdéseket is rendezi a két Németország és a négy megszálló hatalom (az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és a Szovjetunió) 1990-ben kötött megállapodása – az úgynevezett kettő plusz négy szerződés –, amely hivatalosan lezárta a második világháborút Európában.  A szerződést az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet akkori tagjai, köztük Lengyelország is elfogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) létrehozó Párizsi Charta aláírásával. (MTI)

 

Lengyelország háborús jóvátételt követel Németországtól

A lengyel kormánypárt elnöke most jelentette be a követelését a második világháborúban elszenvedett pusztításért. 527,8 ezer milliárd forintnyi összeget követelnek.

engyelország  háborús jóvátételt fog követelni Németországtól – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke csütörtökön Varsóban, a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő összegre rúgó lengyel veszteségekről szóló jelentés ismertetésekor.

A jelentést a  2017 szeptembere óta működő lengyel parlamenti munkacsoport készítette. Kaczynski a terjedelmes dokumentumnak  a varsói Királyi Várban szervezett bemutatóján kijelentette: a második világháború kitörésének 83. évfordulója

az arról szóló döntés napja is, hogy nemzetközi színtérre vigyük az ügyet [...] és kártérítést kapjunk azért, amit Németország tett 1939 és 1945 között.

Közölte: a német támadás következtében elszenvedett lengyel károkat „konzervatív”, visszafogott módszert alkalmazva 6,2 ezermilliárd zlotyra (527,8 ezer milliárd forint) becsülték. (MTI)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky