h i r d e t é s

A nem omikronspecifikus oltások mehetnek a kukába?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A nem omikronspecifikus oltások mehetnek a kukába?

2022. július 02. - 06:23

Az FDA vakcinaszakértőkből álló bizottságában 19-ből 12 tag szavazott amellett, hogy ősszel – amikorra erős új hullámot várnak – omikronra fejlesztett oltást kínáljanak az amerikaiaknak.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Most először javasolják kifejezetten a gyártóknak, hogy módosítsanak az eredeti oltás összetételén egy variáns miatt: az FDA valószínűleg el fogja ezt fogadni és engedélyezi, hogy ősszel másféle oltásokat kínáljanak, mint korábban. Arra vonatkozó javaslatot ugyanakkor nem tett a biztosság, hogy melyik omikron változatra épüljön majd ez a vakcina – írja a CNBC.

A nagy gyártók mind az eredeti, vuhani törzsre épülő védőoltást fejlesztettek ki: ez ugyanakkor a megfertőződéssel és az enyhe tünetes megbetegedésekkel szemben alacsonyabb szintű védelmet kínál az omikron, mint más variánsok ellenében. A súlyos megbetegedések ellen még mindig védenek ezek az első generációs oltások is.

Az oltások a tüskefehérjét célozzák, de minél többet mutálódik az, annál nehezebb dolguk van a vírus felismerésében. Az omikron tartalmazza a legtöbb mutációt az eddig ismert variánsok közül ezen a területen: több mint harmincat.

Emiatt fertőzhetett meg annyi oltott embert is a téli hullámban a vírus.

Az omikron egyre fertőzőbb alvariánsokba mutálódik: Amerikában erős őszi hullámra számítanak ezen tulajdonság, a csökkenő immunitás és a több beltéren töltött idő miatt.

"Emiatt komolyan fontolóra kell vennünk, hogy ősszel emlékeztető oltás kampányt indítsunk, hogy megvédjük magunkat. Minél jobban illeszkedik a vakcina a keringő törzshöz, annál jobb és tartósabb a védelem" – mondta Peter Marks, az FDA vakcinadivíziójának vezetője.

Három adag oltás már kevés lehet

Justin Lessler, az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i egyetemének epidemiológusa szerint 2023 márciusáig további 95 ezer ember halhat meg az Egyesült Államokban Covid miatt a legoptimistább előrejelzések szerint A legpesszimistább forgatókönyv szerint jövő év márciusáig 211 ezer ember halhat meg a vírus miatt, mondta, azonban figyelmeztetett, hogy ezekben az előrejelzésekben sok a bizonytalanság.

A CDC adatai szerint három adag oltás, amennyiben az utolsót több mint 150 napja vette fel valaki, mindössze 19 százalékos védelmet nyújt az omikronnal történő megfertőződéssel szemben. 120 nap elteltével 55 százalékos ugyanez az arány.

El kell dönteni, melyik omikronváltozatra koncentráljanak

A vírus olyan gyorsan változik, hogy a vakcinagyártók nehezen tartják vele a lépést: a Pfizernek van az eredeti BA.1-es omikrontörzs ellen fejlesztett oltása, de az már nem is kering Amerikában. Tavasszal a BA.2 lett a domináns, most pedig már a BA.4 és a BA.5 törnek előre - ezek fertőzőbbek a BA.1-nél.

A Pfizer oltása a BA.1 ellen nagyobb védelmet nyújt, viszont a BA.4 és a BA.5 esetében gyengébben muzsikál.

A vakcinapanel tagjai szerint jobb lenne ezekre fejlesztett oltást használni ősszel, de ez logisztikai problémákat vet fel. Az oltásgyártók eddig a BA.1-re koncentráltak, egy másik elleni oltás fejlesztése újabb három hónapba telne. A Novavax eredeti oltása ráadásul az omikronnal szemben is jól teljesít. Fontos lenne mihamarabb döntést hozni arról, melyik variánsra koncentráljanak a gyártók – és közben olyan problémákat is meg kell oldani, mint a Pfizer oltásánál megemelkedett számban megjelenő szívizomgyulladásos esetek serdülő fiúk körében. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky