h i r d e t é s

A negyedik hullám és a Völner-botrány ellenére erősödéssel zárja az évet a Fidesz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A negyedik hullám és a Völner-botrány ellenére erősödéssel zárja az évet a Fidesz

2021. december 20. - 08:06

A Republikon friss kutatása szerint

A kép illusztráció! - Forrás: FiveThirtyEight

Év elejéhez képest mintha semmit sem változtak volna az erőviszonyok az ellenzéki tömb és a kormányoldal között: az összefogó pártok együtt 3 százalékponttal vezetnek a teljes népesség, és 5-tel a pártválasztók körében a Republikon kutatása szerint. - írja a Telex

Láthatóan nem ütötte meg a Fidesz támogatottságát a COVID-19 negyedik
hulláma, és a Völner Pál személye körüli botrány sem, bár utóbbi hír az
adatfelvétel idején még lehet, hogy nem jutott el az emberek széles köréhez – értékeli az adatokat a Republikon Intézet 2021 decemberi közvélemény-kutatása.

Decemberre hosszú idő után a teljes népesség körében erősödött a Fidesz, 31 százalékról 33 százalékra, és a pártválasztók körében is 2 százalékpontot hoztak, így jelenleg 43 százalékon állnak.

A DK és a Momentum 1-1 százalékponttal erősödtek a teljes népesség körében, így Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pártja 12, a Donáth Anna vezetésével operáló momentumosok pedig 7 százalékos támogatottsággal bírnak. A Jobbik változatlanul 8, az MSZP változatlanul 5 százalékon áll, míg az LMP támogatottsága továbbra is 2 százalék, a Mi Hazánké pedig 3 százalék.

Az MKKP és a Párbeszéd mind 1-1 százalékpontot vesztettek, 3 százalék

helyett 2 százalékon állnak a teljes népesség körében, miközben továbbra is 2 százalék szavazna egyéb pártokra.

A pártválasztók körében is 2 százalékpontot erősödött a Fidesz, 41-ről 43 százalékra. A DK itt is 1 százalékpontot javított, jelenleg 16 százalék szavazna erre a pártra, míg a Momentum változatlanul 9, a Jobbik továbbra is 10, az MSZP továbbra is 7 százalékon állnak.

A Párbeszéd és az MKKP 1-1 százalékpontot veszítettek a pártválasztók körében is, mindkét párt 4 százalékról 3 százalékra. Az LMP továbbra is 3, a Mi Hazánk továbbra is 4 százalékos támogatottsággal bírnak ebben a körben, és a voksoláson részt venni tervezők 2 százaléka szavazna egyéb pártokra.

Jelentősebb változás az elmúlt hónaphoz képest, hogy a bizonytalanok aránya 26 százalékról 24 százalékra csökkent.

Az ellenzéki összefogás pártjainak összevont támogatottsága 1 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében, és változatlan a pártválasztók körében. Így az ellenzéki tömb és a Fidesz versenyében az ellenzéki összefogás 3 százalékponttal vezet a teljes népesség, és 5 százalékponttal a pártválasztók körében (33-36; illetve 43-48).

Ez az adat abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy pár nappal ezelőtt elkezdtek suttogni egy rejtélyes felmérésről, amely a Fidesz nagy arányú előnyét mutatja.

A mostani pártpreferencia-kutatás adatait értékelve a Republikon felhívta a figyelmet: a DK támogatottságának több hónapos csökkenő trendje az elmúlt hetekben megfordult, és a Momentum is tudott a múlt hónap után fordítani; mindkét párt kis mértékben, hibahatáron belül, de erősödni tudott.

Ellenben a Jobbik támogatottsága az előválasztás eseményei után csökkent, és egyelőre nem tudott új erőre kapni a párt, stagnál. Továbbra is a DK tehát az ellenzék legerősebb pártja, melyet három középpárt, a Jobbik, a Momentum és végül az MSZP követ; az elmúlt hónapokban pedig a kispártok is elkezdtek felzárkózni a mezőnyhöz.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy 2021 elejéhez képest decemberben hasonlóak az erőviszonyok az ellenzéki tömb és a Fidesz között.

Bár januárhoz képest a Momentum gyengült, a Jobbik erősödése az év

folyamán, valamint a kisebb pártok erősödése az előválasztás után ellensúlyozta ezt a támogatottság-veszteséget az ellenzéki összefogás számára. (Telex)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s